Здравље Издвајамо

Никад више не стављајте храну у алуминијумску фолију: Шокантно упозорење лекара!

Што је температура већа, више алуминијума завршава у храни коју једемо и дајемо својој деци

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да ли сте и ви један од оних који све остатке хране замотавају у алуминијумску фолију, чак и припремају храну у њој?

Више немојте, јер су лекари издали шокантно саопштење!

Наиме, алуминијум из ове практичне фолије врло лако улази у ваше намирнице, а што је температура већа, више алуминијума завршава у храни коју једемо и дајемо својој деци!

„То може да води до опасних болести“, упозорава др Зубаиди, један од аутора студије.

Лекари упозоравају да се ради о количинама које су изузетно штетне за здравље. Опасно је припремати храну у алуминијумској фолији, подгревати и оставити да се на њој хлади.

„Таква фолија никако није погодна за кување, али ни за кориштење у сврху складиштења, нарочито код неких намирница као што су парадајз, агруми или зачини“, објашњава Зубаиди и упозорава да гомилање алуминијума у телу може да доведе до озбиљних болести као што су, на пример, остеопороза и Алцхајмерова болест.

Превише алуминијума доводи и до високих нивоа калцијума у крви, што је и најчешћи показатељ да се у телу налази превише алуминијума. У ранијим студијама је писано о томе како је код оболелих од Алцхајмера пронађен наталожени алуминијум у можданом ткиву. Утврдили су то након њихове смрти када су обдукцијом проучили мозак.

Доктор Зубаиди каже да алуминијумска фолија није опасна за здравље ако се у њу ставља хладна храна, али напомиње да треба избегавати и алуминијумски прибор за јело и посуђе.

За кување је боље користити масни папир за печење.

Извор:Стил/24сата.хр