Издвајамо Свет

ОБАМА У СУЗАМА ЗАВРШИО МАНДАТ: Да, ми смо то урадили!(ВИДЕО)

ЧИКАГО – Амерички председник Барак Обама упозорио је у свом опроштајном говору да се САД суочавају са тешким испитом за своју демократију, а Американце позвао да се боре за америчке вредности и одбаце дискриминацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Демократија захтева осећај солидарности. Уз све наше разлике, у овоме смо заједно. Уздижемо се и падамо као један“, истакао је Обама у на моменте емотивном и сузама пропраћеном говору.

Обама (55), који на функцији председника САД био два мандата рекао је да је Америка „боља и јача“ него пре осам година када је дошао на власт.

„Да ми смо то учинили“ рекао је он алудирајући на крилатицу „Да ми то можемо“ изречену и ноћи када је победио на изборима. Он је говор одржао пред око 18.000 људи у родном Чикагу, где је 2008. године прославио избор за председника, пренеле су агенције.Дотакао се и борбе против тероризма, наводећи да је елиминисано на хиљаде терориста, међу којима и Осаму бин Ладена.

„Глобална коалиција коју предводимо против Исламске државе уништила је њихове лидере и одузела им око половине територије. Исламска држава ће бити уништена и свако ко буде претио Америци неће бити сигуран“, истакао је Обама, преноси АП.

„Ривали као што су Русија или Кина не могу да се мере са нашим утицајем у свету“, поручио је он. А на негодовање из публике што Трамп преузима власт, Обама је одговорио:“Не, не, не, не, не“, наводећи да је миран пренос власти међу председницима „заштитни знак америчке демократије“. Ипак је упозорио да постоје ствари које прете америчкој демократији, међу којима су економска неједнакост и расна подела.

Истакао је и да има последњи захтев за Американце као председник, а то је да верују.

Обама је споменуо и своју породицу, захваливши се са сузама уочима својим ћеркама и супрузи Мишел коју је назвао „најбољим пријатељем“.

„Мишел ЛаВон Робинсон, у последњих 25 година ниси била само моја жена и мајка моје деце, била си мој најбољи пријатељ“, казао је Обама супрузи која је, како наводи ББЦ, била обучена сва у црно. ББЦ примећује да је 18-годишња Малија била присутна на опроштајном говору оца, док 15-годишња Саша није. Званичници Беле куће су казали да је Саша остала у Вашингтону да би се спремила за тест у школи.

„Од свега што сам урадио у животу, најпоноснији сам што сам ваш тата“, казао је Обама, док је Малија, обучена у црно-белу комбинацију брисала сузе. Обама се обратио и потпредседнику Џозефу Бајдену , истичући да је управо њега првог изабрао и да је то најбољи избор који је учинио. Американцима је поручио да је сваки дан нешто учио од њих.

„Начинили сте ме бољим председником, бољим човеком“, навео је Обама. Обама ће функцију председника САД 20. јануара предати новоизабраном председнику Доналду Трампу.

https://youtu.be/ZThSoAxyJM0

Извор:Танјуг