Свет

„Одзвонило“ мировним мисијама и међународним организацијама!Трамп их укида

Амерички председник Доналд Трамп намерава да смањи или укине финансирање мировних операција, већи број агенција УН и међународних организација.
Нова администрација припрема указе који укључују успостављање одбора који ће анализирати до које мере треба „срезати“ допринос свакој од организација, наводи „Њујорк тајмс“.

Документи се највише фокусирају на смањивање доприноса за мировне операције, затим на смањивање помоћи Међународном кривичном суду, земљама „које се супротстављају важним одлукама САД“, као и Фонду УН за становништво.

Удео САД-а у финансирању мировних операција које води УН износи 28 одсто, а укупни годишњи буџет УН за те сврхе је 7,8 милијарди долара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Укупно, Вашингтон у оперативном буџету УН учествује са 22 одсто.

Такође, Трамп не жели да даје новац агенцијама УН или међународним организацијама које признају пуноправно чланство у УН Палестинској самоуправи, или организацијама које подржавају програме који укључују абортус.

Такође, на мети су и организације које се противе санкцијама Ирану или Северној Кореји.

Све оне би, према припремљеним декретима, могле у потпуности да изгубе финансијску помоћ САД-а.

Када је реч о другим међународним организацијама, оне би могле да имају мање америчког новца за „најмање 40 одсто“.

Трамп је недавно оценио да УН „имају велики потенцијал, али да је то тренутно само клуб у којем се људи састају, разговарају и забављају се, што је жалосно“.

Извор: Srna/Vestionline