Србија

За ову групу људи стиже по 5.000 динара

Преговори Владе Србије, репрезентативних синдиката и послодаваца, о висини минималне зараде требало би да буду настављени у другој половини августа.

Председник Србије, Александар Вучић поручио је пре неки дан ће минималац до краја ове године бити повећан на око 400 евра, односно 17 одсто и то су добре вести за око 400.000 људи у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Толико их, наиме, и прима минималну зараду у Србији која је ове године износила око 42.000 динара. Како је најављено, од јануара минималац иде на око 400 евра што значи и повећање од око 5.000 динара.

А, листа је и више него дугачка. Многи радници раде за минималну зараду, највише их је међу угоститељима, трговцима, сезонским радницима, али их има и у многим дургим делатностима. На списку су и они који минималац примају званично, а послодавац им на руке даје и незваничан део.

Синдикати су претходних месеци тражили повећање од око 20 одсто. Сада је извесно да ће оно износити око 5.000 динара и да би минималац за следећу годину требало да буде око 47.000 динара уместо овогодишњих 42.000.

Послодавци ће, са друге стране, у преговорима који следе тражити да раст минималне зараде прати инфлацију, рекао је за еКапију директор Уније послодаваца Србије, Срђан Дробњаковић.

– Имали смо већ два неуспешна преговора, а половином августа разговори се настављају. Синдикати су тражили повећање минималне зараде на 50.000 динара за ову годину, што је држава одбила. Наш захтев је да повећање минималне зараде прати инфлацију и раст БДП-а. Такође, тражићемо и повећање неопорезивог дела зараде и смањење пореза и доприноса – каже Дробњаковић за Екапију.

Према његовим речима, свако повећање минималне зараде, па и ово од 400 евра, колико је најавио председник државе, највише погађа мале фирме.

– Великим компанијама где су плате изнад минималне је свеједно, а на удару су највише мале копаније које имају до 10 запослених. Минимална зарада подиже и друге зараде, а на то треба плаћати и порезе и доприносе – додаје саговорник „Блица“.

Синдикати сматрају да треба да се изједначи вредност минималне зараде и потрошачке корпе.

– Минимална зарада треба да буде, најмање 52.000 динара, то је повећање од 26-27%. Било би добро да ово повећање од 17% важи за период од септембра ове године до краја децембра – њихова је рачуница.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс/sd.rs

Ознаке