Свет Србија

СРБИЈА АНГАЖОВАЛА ЛОБИСТЕ У АМЕРИЦИ!

Ангажовањем лобиста у Америци, Србија ће, како пишу „Вечерње новости“ након помака у економији и инфраструктури и на пољу дипломатије покушати да буде присутнија како би обезбедила приступ својим интересима и успела да побољша слику о себи у међународној арени.

У ситуацији када САД узимају примат у преговорима између Београда и Приштине, наша земља има намеру да унапреди своју позицију код велике силе која је највише била укључена у отцепљење Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Србија је, наиме, ангажовала две лобистичке куће с оне стране Атлантика које ће радити на унапређењу наших интереса, а са њима је уговор потписао амбасадор у САД Марко Ђурић у име Владе.

Једна од њих је „КАРВ комјуникејшн“ коју предводи Ендрју Франк, некад високопозоиционирани оперативац у администрацији Била Клинтона.

Посао вредан 720.000 долара склопљен је на годину дана, уз могућност продужења уговора.

Како се наводи на сајту америчког министарства правде, задатак поменуте лобистичке куће биће да промовише и објашњава „различите политике Владе Србије и иницијативе кроз контакт са медијима и релевантним групама са седиштем у САД“.

То ће се радити путем стандардних и друштвених медија, заједно са директним интеракцијама и говорима пред групама широм САД. Франк предводи четворочлани тим Србије, који укључује и вишег сарадника Вила Сомера и старије саветнике Адријана Каратницког и Гордона Бардоса, сазнаје се из објављених делова уговора и додаје да КАРВ треба да „допре до нове публике информацијама које ће им помоћи да разумеју политику Србије у глобалној арени“.

Коментаришући разлоге због којих се наша земља одлучила на овај потез, Ђурић је рекао да је неопходно да „радимо на томе да променимо слику која је о нама грађена деценијама“, а коју су „плаћали регионални ривали Србије у претходном периоду“.

„Данас ми радимо оно што није рађено претходних деценија и стварамо предуслове да Србија у САД има чврсто упориште. У томе нам помажу људи нашег порекла и наша Црква. Али је у томе кључна визија која долази из Србије, а то је да наша држава мора да преобликује свој положај у међународној арени. Као што смо у претходних десет година покренули економију и инфраструктуру, тако и на овом плану мењамо и јачамо позицију Србије“, тврди Ђурић.

Он је указао и на то да је јасно да позиција није лака, јер „полазимо из великог минуса који подразумева чињеницу да су управо они пре 25 година подржали стварање независног Косова“.

„Са Србијом можда није увек лако договорити се јер имамо нашу визију света иако смо мали, али пријатељство које се изгради са Србијом је много поузданије од пријатељства са онима који знају да разговарају само језиком додворавња, слушања и извршавања налога. И данас у Вашингтону као и на другим адресама постоје људи који то препознају“, каже амбасадор.

Дипломата Зоран Миливојевић оцењујe за „Новости“ да ангажовање лобиста има смисла, поготово узимајући у обзир то да су Албанци веома организовани и да имају добар утицај.

„Они имају механизам који делује и то је нешто што је у Америци системска ствар. Јасно је што се Србија одлучила да обезбеди озбиљније присуство. Нама је Америка посебно важна око Косова и Метохије јер расплет не жели да препусти Европи. У САД имате доста неформалних и формалних група које се баве спољном политиком, а до њих је свакако лакши приступ на овај начин“, указује дипломата.

 

Ипак, како подсећа Миливојевић, наша позиција када је реч о САД тешка је још од бомбардовања, али је промењена тако да нас више не игноришу, него са Србијом разговарају.

„Морамо да тражимо амерички интерес код нас. Показује се да је економија нешто што их итекако занима, да је за њих овај регион важан стратешки, јер се овде преламају интереси свих глобалних фактора. Задатак лобирања је да се интереси индентификују и да се ту сретнемо. Онда долазимо до тога да се релаксира притисак на нас и да се он у дијалогу амортизује“, објашњава саговорник „Вечерњих новости“.

Председник Друштва лобиста Србије Ненад Вуковић објашњава да је лобирање један легалан и користан алат који мора да делује синхронизовано са дипломатијом. Он указује на то да је ангажована фирма КАРВ веома позната и угледна у том свету.

„Задатак лобиста је да путем информација и експертиза искористе своје способности да појачају репутациони потенцијал својих клијената. Предност лобирања је што у односу на дипломате користе јаснији језик него што је то дозвољено у дипломатији“, каже Вуковић.

Он истиче и да су прве лобистичке организације Албанаца у Америци изузетно старе, а да су се такође, и у последње време оне активно ангажовале.

„Веома је важно да Србија говори своју истину, као и да у тој трци користимо исти алат као и они. Косово је можда најскупљи пројекат политичког запада, а доносиоци одлука у САД су у блиској вези са појединцима и организацијама из редова косовских Албанаца“, поручује саговорник „Новости“.

Министарство спољних послова привремених приштинских институција недавно је за лобирање у САД ангажовало компаније које немају регистрован ниједан уговор о лобирању на основу америчког Закона о регистровању страних агената.

Како је пренела „Економија онлајн“, власници две компаније су Афердита Ракипи и Авни Мустафај који су рекли да су хонорарно ангажовани на „унапређивању билатералних односа између САД и владе Косова“.

Њима ће бити исплаћено 147.000 евра, а према наводима приштинског портала, Ракипи и Мустафај били су активни и пре 1999. године када је реч о питањима албанско-америчке заједнице у САД.

 

Извор: РТ Балкан