Србија

ЕВО ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА ТУРСКИХ ДРОНОВА НА КОСОВУ

У извештају који прати актуелна дешавања на Косову и Метохији, грађани на КиМ изражавају веровање у могућност суживота на територији, док политички аналитичари изражавају забринутост због потенцијалне ескалације насиља.

Амбасадор Турске у Приштини, Сабри Тунч Ангили, изјавио је да беспилотне летелице „Бајрактар“ које је Турска испоручила Приштини нису донација, али је нагласио да је његова држава спремна да обезбеди и другу опрему уколико то буде потребно.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова изјава долази у контексту Турске као стратешког партнера тзв. Косова и њихове спремности да учествују у развијању свих области, укључујући и одбрану.

Остаје да се прати даљи ток догађаја и дипломатски напори како би се осигурао одржив мир и стабилност на КиМ.

Гост који је анализирао потезе Турске је дипломата и некадашњи амбасадор Србије при УН, Бранко Бранковић.

Он је образложио како је дошло до тога да Турска шаље дронове на просторе Косова и Метохије:

На почетку сукоба у Украјини, Турска је показивала добру сарадњу са Русијом, ангажовала се око извоза жита итд. Имали смо одличне односе са Турском. Међутим, закувало се све пред самит НАТО-а, где су они притисли Турску да мора отворити врата да се приме Финска и Шведска. Турска је мислила да ће моћи да прође само са Финском јер ју је цела та индивидуалност много коштала. Десетине милијарди долара по свету и Европи су блокирани по одлуци неких европских земаља заједно са политиком САД – започео је Бранковић, па наставио:

– Турска је упала у озбиљну економску кризу. Она је објективно била сила, и то се није очекивало од ње. Уцењујући је да пусти та средства, такође сам убеђен да су је уценили да пусти дронове на Косову. Турска је по мени, не правдам је, али овим низом догађаја била присиљена да то уради. Тек ћемо видети шта ће јој се вратити.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс

 

Ознаке