Свет

Бајден донео одлуку

Администрација америчког председника почела је да размењује доказе с Међународним кривичним судом (ICC) у Хагу о ратним злочинима почињеним у Украјини.

Овом објавом окончан је вишемесечни спор у Вашингтону, у којем су Веће за националну безбедност (NSC) и Стејт Департмент подржали сарадњу с ICC-ом, али се противило Министарство одбране одакле су тврдили да би таква сарадња могла да доведе до тога да Међународни суд једног дана тражи прогон и америчких војника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, председник Џо Бајден је наредио званичницима своје администрације да с Међународним судом у Хагу поделе своје доказе о руским ратним злочинима у Украјини, најпре је у уторак саопштио Тхе Неw Yорк Тимес, позивајући се на изворе у Белој Кући, а сада је то постало званично.

Међународни суд у Хагу издао је 17. марта налог за хапшење руског председника Владимира Путина. Осумњичен је за незакониту депортацију деце с окупираних подручја Украјине у Русију.

Сличан налог издат је и против руске адвокатице за децу Марије Лвове-Белове. Ипак, Америка се доста дуго двоумила, не због Путина већ због личних интереса. Напокон, Бајден је ову одлуку донео, а NYT пише како је нејасно зашто је толико дуго чекао и шта га је на крају на то подстакло.

Најпре је 25. јула Бела кућа о томе обавестила чланове Конгреса, а два дана касније је то потврдило Веће за националну безбедност.

Међу информацијама америчких обавештајних служби које би могле да буду занимљиве Хагу, The New York Times наводи податке о томе да су руски званичници донели одлуке о нападу на цивилну инфраструктуру Украјине и одвођењу на хиљаде украјинске деце с тамошњих окупираних подручја.

Сједињене Државе већ су поделиле неке од ових информација с украјинским тужилаштвом, али су се досад суздржавале од сарадње с Хагом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи