Издвајамо Свет

Потомак Романових, лобирала за Трампа, сад хоће да постане председница Србије: Ко је Данијела Сремац?

Стиже нам још један кандидат за председника Србије и то из Вашингтона

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Завршила је филозофију, студирала је клавир и флауту на музичкој академији, написала две књиге, слика, према њеним речима 20 година лобира за српске интересе у Вашингтону, а сада жели да постане председница Србије. Укратко то је Данијела Сремац. Изненада и неочекивано стигла је њена најава да ће се кандидовати за фотељу на Андрићевом венцу. За портал Телеграф је покушала да објасни зашто мисли да је она права личност за ту функцију, како ће убедити Трампа да помогне Србији, али и у каквој је вези са Романовима.

Данијела Сремац је први амерички држављанин који ће бити у прилици да постане председник Србије. Рођена Београђанка са двојним држављанством, која у Америци живи од шесте године, у српској дијаспори позната је као борац за српске интересе, нарочито у периоду НАТО бомбардовања.

Своје лобистичке способности искоритила је и у кампањи Доналда Трампа, када је анимирала српске гласаче у државама које су и одлучиле председничку трку.

На наше питање откуд јој идеја да се кандидује за председника Србије, Сремац каже да се та одлука рађа већ 25 година, колико у Вашингтону представљала српски глас.

Објашањава да се током деведестих борила у ТВ дуелима са представницима Муслимана, Хрвата и Албанаца у вези територијалних права српског народа у Крајини, Босни и Херцеговини и неприхватљивости отцепљења Косова.

– По томе ме људи у дијаспори широм света познају и по књизи “Рат Речима” издата 1999 године. Међутим, пошто многи грађани Србије због рата и санкција нису гледали те програме и нису били свесни моје борбе, они су тек недавно више сазнали о мени током обављених интервјуа са мном. Тада се појавио велики интерес код народа који ми се почео обраћати и сугерисати да се кандидујем на следећим изборима – каже председница Српског института из Вашингтона.

Иако непозната широј јавности, Сремац у том види своју предност као ново лице, које није упетљано у дневну-политичку сцену Србије.

– Србији треба неко ко ће да сагледа проблеме са сасвим новим и свежим приступом. Уверена сам да ће грађани да увиде да оно што нудим народу је председник, који изузетно добро познаје Вашингтон и има предност као амерички грађанин у приступу битним људима – самоуверена је Сремац.

Уверена је да може да убеди новог америчког председника да помогне Србији. На питање Телеграфа на чему темељи тај свој ентузијазам, каже да би Трамп дао подршку идеји креирања економских зона које она предлаже да се створе у Србији.

– Трамп је и сам предузетник и разуме вредност таквих зона у промоцији просперитета и стабилности на Балкану – рекла је.

Питали смо је и како по њеном мишљењу дијаспора може да помогне матици. Истиче да су могућности које поседују наши људи широм света неискоришћени, а жељни да примене своје знање у сарадњи са Србијом.

– Зато моментално стварамо Глобални саветодавни комитет дијаспоре који треба да игра кључну улогу у председничком кабинету, јер би ти стручњаци анализирали сваку индустрију у Србији, правни систем, администрацију, здравствени систем и све друго и почели уз сарадњу са стручњацима из Србије да стварају медернизован и ефикаснији систем – појаснила је Сремац.

На познато презиме које носи, каже да је поносна и да је наследила од нашег великог писца Стевана Сремца разне уметничке дарове јер као и он и сама писац. Похвалилла се да је као сликарка излагала преко 160 слика, студирала клавир и флауту, и издала музички ЦД за америчко тржиште.

Појаснила је да усеби има и руске крви, јер јој је прабаба била Марија Романов, потомак генерала Георгија Романова који је дошао из Русије и изградио неколико цркви по Војводини.

Извор:Телеграф.рс