Занимљивости Издвајамо

Речи Десанке Максимовић које и данас одзвањају: Младе генерације би требало да чују шта је имала да каже (ВИДЕО)

– Време смо испуњавали у дечачким играма: шуге, пентрале смо се уз дрвеће, правиле бране на реци, прескакале плотове, хватале инсекте за експерименте – испричала је песникиња надахнуто

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна од наших највећих песникиња, Десанка Максимовић, умрла је у својој 95. години живота, а за то што је доживела дубоку старост можда је могла да захвали свом веселом детињству.

Ова професорка књижевности и академик САНУ, наиме, причала је о дечачким играма у природи, којима је испуњавала своје ране дане у селу Дивци код Ваљева.

Она је у интервјуу новинарки испричала како се играла на реци, како је била маштовита, али и како није могла да бира начин на који ће се дружити, јер је њено друштво већински било мушко.

– Тамо рецимо тече речица, а ту је расла нека трава, такозвана репушина. Ја сам ту траву брала и правила сунцобран, мислила сам да сам принцеза. Хватали смо ракове, пуноглавце. Упознала сам целу зоологију, све до змија, бога ми. Нису ме уједале, мада су ме често сретале. Време смо испуњавали у дечачким играма: шуге, пентрале смо се уз дрвеће, правиле бране на реци, прескакале плотове, хватале инсекте за експерименте. А упоредо смо читале књиге и тражиле потврду и проверу у оном што је тамо писало – причала је Максимовићева надахнуто.

Живела је пуним плућима животом детета које расте у природи, а видео о детињству једне од наших најпрослављенијих песникиња погледајте овде:

Десанка Максимовић о свом детињству и младости

Десанка Максимовић о свом детињству и младости.

Posted by Fragmenti prošlosti on Sunday, September 4, 2016

Извор:Телеграф.рс