Србија

УДАРНА ВЕСТ! Инспекција на терену – у току ванредна контрола

Министарство пољопривреде Србије се огласило поводом чипса са канцерогеном супстанцом из Србије.

Како пише у саопштењу, по добијању РАСФФ нотификације о повишеном нивоу акриламида у прехрамбеном производу чипс са укусом паприке произведеном у Србији, пољопривредна инспекција је издала налог за ванредну контролу погона за производњу спорног производа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Контрола је у току и након добијања резултата анализа, објавићемо детаљније информације и мере које ће пољопривредна инспекција предузети“, пишу из министарства.

Подсетимо, на хрватској граници утврђен је висок ниво канцерогеног акриламида у чипсу са укусом паприке произведеном у Србији, објављено је на сајту Европске комисије.

Анализа узорка обављена је на хрватској граници. Чипс није ушао на хрватско тржиште и уништен је.

Акриламид је једињење које се налази и у храни и то не у свежој, већ само може настати приликом обраде хране на температурама изнад 120 степени Целзијуса и при ниској влажности. Ово подразумева пржење, печење у уљу или стандардно у рерни.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92