Здравље Издвајамо

Ретко их једемо, а чувају нас од тешких болести: Суве шљиве су драгоцен лек, ево зашто!

Суве шљиве многима нису баш омиљено воће и једемо их углавном по потреби. Откривамо вам више него добре разлоге зашто би требало да једете више сувих шљива.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Суве шљиве су обично „прва помоћ“ код опстипације и углавном их у те сврхе и користимо, али то је веома неправедно обзиром да су лековита својства сувих шљива далеко већа.

Напоменимо само да поред добробити које доносе вашем пробавном тракту, суве шљиве ће вас и засладити, и то уз само 30 унесених калорија. Свеже као и суве шљиве су веома здраве и никако их не заобилазите, а ево и зашто.

Штите од многих болести. Свеже и суве шљиве не само да штите мозак од шететног утицаја слободних радикала, већ помажу и код превенције као што су кардиоваскуларне болести и канцерогена обољења. Оне садрже висок ниво фитонутријената који се зову феноли, а бројна ситраживања су показала да управо ти фитонутријенти помажу при превенцији оштећења ћелија кад дође до оксидације масноћа у телу. Пошто је већина мембрана ћелија у организму састављена од масти, веома је важно да путем исхране уносите ове фитонутријенте.

Превенција дијебетеса типа 2 и гојазности. Ово воће садржи много упијајућих влакана која помажу при стабилизацији шећера у организму. Упијајућа влакна успоравају пролазак хране кроз стомак и тиме поништавају апсорпцију шећера у крвоток. Она такође повећавају осетљивост организма на инсулин. Ако поједете суву шљиву после дијеталног оброка бићете сити, управо захваљујући овим влакнима што може спречити преједање и гојазност.

Смањују холестерол. Влакна које смо већ споменули су веома важна и кад је у питању одржавање здравог нивоа холестерола јер упијају вишак жучи који се лучи из јетре. Јетра користи холестерол да би произвела више жучи, а кад влакна упију жуч, аутоматски се снижава и холестерол.

Поспешују здравље костију и смањују ризик од остеопорозе. Недавна истраживања су показала да су шљиве најефикасније воће кад је у питању слабљење костију јер су веома богате флавоноидима и фенолима.

Богат извор витамина К и бета каротена. Истраживања спроведена прошле године показала су да редован унос бета каротена људе чини срећнијима. Поред тога бета каротен штити и поправља ћелије од оштећења узрокованих слободним радикалима. Витамин К који се такође налази у сувим шљивама је одлична комбинација са бета каротеном посебно за здравље костију и побиољшање циркулације.

Суве шљиве је пожељно јести и у трудноћи јер затвор у трудноћи може бити изазван поремећајем хормона због кога се црева спорије померају, а спас треба потражити управо у сувим шљивама.

Извор:лифепрессмагазин.цом