Суве шљиве многима нису баш омиљено воће и једемо их углавном по потреби. Откривамо вам више него добре разлоге зашто би требало да једете више сувих шљива.
Суве шљиве су обично „прва помоћ“ код опстипације и углавном их у те сврхе и користимо, али то је веома неправедно обзиром да су лековита својства сувих шљива далеко већа.
Напоменимо само да поред добробити које доносе вашем пробавном тракту, суве шљиве ће вас и засладити, и то уз само 30 унесених калорија. Свеже као и суве шљиве су веома здраве и никако их не заобилазите, а ево и зашто.
Штите од многих болести. Свеже и суве шљиве не само да штите мозак од шететног утицаја слободних радикала, већ помажу и код превенције као што су кардиоваскуларне болести и канцерогена обољења. Оне садрже висок ниво фитонутријената који се зову феноли, а бројна ситраживања су показала да управо ти фитонутријенти помажу при превенцији оштећења ћелија кад дође до оксидације масноћа у телу. Пошто је већина мембрана ћелија у организму састављена од масти, веома је важно да путем исхране уносите ове фитонутријенте.
Превенција дијебетеса типа 2 и гојазности. Ово воће садржи много упијајућих влакана која помажу при стабилизацији шећера у организму. Упијајућа влакна успоравају пролазак хране кроз стомак и тиме поништавају апсорпцију шећера у крвоток. Она такође повећавају осетљивост организма на инсулин. Ако поједете суву шљиву после дијеталног оброка бићете сити, управо захваљујући овим влакнима што може спречити преједање и гојазност.
Смањују холестерол. Влакна које смо већ споменули су веома важна и кад је у питању одржавање здравог нивоа холестерола јер упијају вишак жучи који се лучи из јетре. Јетра користи холестерол да би произвела више жучи, а кад влакна упију жуч, аутоматски се снижава и холестерол.
Поспешују здравље костију и смањују ризик од остеопорозе. Недавна истраживања су показала да су шљиве најефикасније воће кад је у питању слабљење костију јер су веома богате флавоноидима и фенолима.
Богат извор витамина К и бета каротена. Истраживања спроведена прошле године показала су да редован унос бета каротена људе чини срећнијима. Поред тога бета каротен штити и поправља ћелије од оштећења узрокованих слободним радикалима. Витамин К који се такође налази у сувим шљивама је одлична комбинација са бета каротеном посебно за здравље костију и побиољшање циркулације.
Суве шљиве је пожељно јести и у трудноћи јер затвор у трудноћи може бити изазван поремећајем хормона због кога се црева спорије померају, а спас треба потражити управо у сувим шљивама.
Извор:лифепрессмагазин.цом