Издвајамо Србија

САМО НАПРЕДНО: Формира се ПОСЕБНА полиција, најшира овлашћења министру

Фото: Јутјуб

Данас почиње формирање посебне полиције, пошто је на снагу ступила Уредба Владе Србије, која је усвојена два дана пре Нове године, без јавне расправе. Посебна полицију, како се наводи у Уредби, чиниће лица која нису у радном односу у МУП-у и то да би обављали полицијске послове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новом уредбом се за рад помоћне полиције најшира овлашћења дају министру унутрашњих послова.

Министар тако добија овлашћење да и без конкурса може да ангажује помоћне полицајце, а да би били ангажовани довољно је да буду незапослени, старији од 18, а млађи од 50 година и да имају најмање средњу стручну спрему, у четворогодишњем трајању. Комисију која бира припаднике помоћне полиције именује – министар.

Они потом не морају да делују у својим срединама, већ било где на територији Србије и за време ангажовања примају 70 одсто од  просечне зараде без припадајућих пореза и доприноса у Србији, исплаћене у месецу који је претходио ангажовању.

Током ангажовања носе оружје, полицијске униформе и службену легитимацију, која се разликује само у натпису – уместо „полиција” пише „помоћна полиција”.

Рад помоћне полиције је у Закону о полицији из 2016. уређен са свега два члана – 191. и 192. Чињеница је да је њиме регулисано и да помоћни полицајац може у истој календарској години да буде ангажован за период до месец.

Влада је по Закону о полицији имала годну дана да уреди рад помоћне полиције а тај рок истиче почетком фебрура. Ипак, све је урађено без јавне расправе.

Целу Уредбу погледајте ОВДЕ

 

Извор: Инсајдер.нет