Издвајамо Свет

ШТА ТО ОНИ ЗНАЈУ? АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТИ ТВРДЕ: Међу државама су могући конфликти каквих није било у време Хладног рата

СТРУЧЊАЦИ за анализу обавештајних података – окупљени у америчком Савету за националну шпијунажу (National Intelligence Council, NIC) – објавили су прогнозу да ће у наредних пет година порасти ризик избијања конфликата унутар појединих држава и међу државама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У њиховом извештају објављеном под насловом „Глобални трендови: парадокс прогреса“ (Global Trends: Paradox of Progress), наглашава се:

„Те тенденције ће тежити ка истој тачки брзином без преседана, што ће искомпликовати руковођење државама и сарадњу међу њима. Истовремено ће променити саму природу власти и у крену изменити глобалну конфигурацију“ – пишу и тврде амерички експерти.

Процењују такође да ће се терористичка претња у наредних неколико година повећавати јер ће мање групе и појединци моћи да користе нове технологије, доћи до нових идеја и упознати нове односе.

Американци сматрају да Русија и Кина могу упутити изазов утицају САД јер су саме Сједињене Државе у „неодређеном положају”, а Запад се окреће самом себи.

Трвења у троуглу великих – прогнозирају амерички стручњаци – неће прелазити праг после којег почињу прави ратови, али ће повећати ризик појаве (у односима међу њима) броја погрешних процена.

Зато се – како упозоравају – не сме искључити да ризик међудржавних конфликата порасте до нивоа који није постојао у време хладног рата.

 

Извор: факти.орг