Издвајамо Православље

СЛАВИМО САБОР 70 СВЕТИХ АПОСТОЛА: Ако сте у недаћама обратите им се овом молитвом!(ВИДЕО)

Српска православна црква и њени верници данас обележавају један од најтужнијих датума – Сабор 70 светих апостола, посвећен сећању на страдање апостола Стахија, Амплија, Урвана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хришћани верују да је Бог осим дванаест великих апостола који су познавали Исуса и били његови први ученици, Бог изабрао још седамдесет других, који ће проповедати Јеванђеља и ширити хришћанство. Неки од тих “малих апостола” били су и свети апостоли Стахије, Амплије и Урван.

Свети Стахије је био први епископ Византа. Живео је и проповедао у 1. веку и био је помоћник Светом Андреју Првозваном. Верује се да је многе пагане преобратио у хришћанство, да је важио за доброг и праведног човека и да је био велики говорник нарочито када су хришћанске беседе биле у питању. После шеснаест година епископовања мирно је умро 54. године.

Посебно се слави у Румунији и Русији. Свети Амплије и Урван такође су били сарадници Светом Андреју и од њега су били постављени за епископе – Амплије у Лиди, или Диоспољу Јудејском, а Урван у Македонији. Познати по томе што су уништавали идоле и проповедали хришћанство, на себе су навукли гнев многобожаца па су их они обојицу убили.

Хришћански верници данас се сећају и других “малих апостола” који су пострадали у славу Исуса. Свети Наркис је био епископ у Атини, због вере је мучен и тако убијен. Апелије свети је био епископ у Ираклији Тракијској и, након дугог и богоугодног живота умро је у дубокој старости.

Свети Аристовул, брат апостола Варнаве, проповедао је веру Христову у Британији, и тамо мирно скончао. Сви ови светитељи данас су примери искрене и дубоке љубави и посвећености Богу.

Верује се да сви који се данас нађу у невољи треба да се обрате овим апостолима молитвом: “Апостоли свети, молите Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим”. Према народном веровању, свима који су у молитви искрени, помоћ ће доћи…

“И посла их два по два пред лицем својим у сваки град и мјесто куда намјераваше сам ићи… Идите; ево ја вас шаљем као јагањце међу вукове“ (Лк 10, 1 и 5).

Извор:Курир.рс/Србија Јавља