Србија

ЗАГОВАРАО ОТЦЕПЉЕЊЕ ПРЕШЕВА, БУЈАНОВЦА И МЕДВЕЂЕ: Муслију крив, али Америци!

Председник Савета албанске националне мањине Јонуз Муслију не може пред законом да одговара за позивање на отцепљење Прешева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

ПРЕДСЕДНИК Савета албанске националне мањине Јонуз Муслију не може пред законом да одговара за позивање на отцепљење Прешева, Бујановца и Медвеђе из Србије, јер је, како оцењују стручњаци, реч о политичкој изјави а не о позиву на насилно рушење уставног поретка. Због сличних изјава он је недавно стављен на америчку црну листу.

Америчка администрација је одлуку да уведе санкције Муслијуу донела проше године, између осталог и због веза са тзв. Ослободилачком војском Прешева, Бујановца и Медвеђе и оружаним сукобом који су изазвали на југу Србије 2001.

Владан Петров, професор уставног права, каже да Муслију не може да трпи законске последице у Србији, јер је његова изјава чисто политичка:

– У његовим речима нема ничега што би могло да буде злоупотреба слободе мисли у правцу насилног рушења уставног поретка или директна претња – говори Петров. – Надлежни органи, ипак, не треба да их олако схвате и требало би да их архивирају и да прате дешавања која могу бити подстакнута таквим изјавама.

Председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић каже да Муслијуова изјава нема тежину и да због тога не завређује пажњу:

– Такав приступ и понашање не одобрава нико, ни у Србији ни у међународној заједници. Сличних изјава је било и раније и не коментаришем их зато што је њихов домет једино јефтини популизам.

Станковић истиче да је ситуација у ове три општине мирна и да имају добру сарадњу са њиховом руководством, с представницима Албанаца у републичкој скупштини, па и са Саветом албанске мањине:

– Недавно смо имали састанак са амбасадором Албаније о уџбеницима на албанском језику, којем је присуствовао и Муслију. Никакве захтеве налик на овај тада није помињао.

Извор: www.novosti.rs