Србија

ДАН ОДЛУКЕ! Вучић и Курти данас да Борељом и Лајчаком

Фото: Pixabay

Председник Србије Александар Вучић и премијер тзв. Косова Аљбин Курти учествоваће данас у Бриселу на хитном састанку на високом нивоу у оквиру Дијалога Београда и Приштине који је сазвала ЕУ у покушају да се спречи ескалација и тензије на терену.

У фокусу хитног састанка биће проналажење излаза из актуелне кризе и избегавање било какве даље ескалације и тензија на терену, са акцентом на питање регистарских таблица и повратак косовских Срба у косовске институције, саопштила је Европска служба за спољне послове (ЕЕАС).Домаћин састанка је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ уз подршку специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Серија састанака почиње у 8.00. Борељ и Лајчак прво ће одвојено разговарати са Вучићем и Куртијем након чега ће уследити заједнички састанак, наводи се у саопштењу из Брисела.

Вучић је уочи одласка на разговоре рекао да није оптимиста, да не мисли да ишта може да се уради али да иде „да не би дао довољан разлог да Србију оптуже да није хтела ништа да уради“.

Он је поновио да су услови Србије оснивање Заједнице српских општина (ЗСО) и укидање одлуке о таблицама.

Косово је најавило да ће 21. новембра почети наплаћивање казни од 150 евра за власнике возила са регистарским таблицама градова на Косову издатим у Србији које нису заменили таблицама РКС (Република Косово).

Представници међународне заједнице су затражили од Приштине да примену одложи за десет месеци, што су косовске власти одбиле.

Напетост је додатно порасла пошто су припадници српске заједнице на северу напустили косовске институције. Вучић и Курти последњи пут су разговарали у оквиру Дијалога Београд-Приштина 18. августа, када су се договорили да ће се састајати једном месечно како би решавали актуелне проблеме и спречили евентуалну ескалацију напетости.

 

Извор: Курир