Свет

Због овога Европа не лије сузе над Турцима који гину у терористичким нападима

Путин и Ердоган (Фото: kremlin.ru)
„Шта је следеће? Још масакра? Наравно. Још покушаја државних удара? То није сигурно“, закључује дописник Фиск
То што демократски изабрани диктатор жели да учествује у грађанском рату у суседној држави и што онда има терористичке нападе по великим градовима, није никакво изненађење за западне силе. Барем тако гледа на ствари Роберт Фиск, вишеструко награђивани аутор и дописник Индепендента за Блиски исток.
Фиск је преко 40 година покривао догађаје у Либану, пет израелских инвазија, иранско-ирачком рату, совјетској инвазији Авганистана, алжирском рату, Садамову инвазију Кувајта и још других регионалних сукоба.

“Турска је сама. Прво ћемо прегледати расистичке разлоге за то. Да је 39 мушкараца и жена убијено на Стару годину у Паризу, Бриселу, или Берлину, насловнице би их биле пуне три или четири дана. Али будући да је ово Турска, муслиманска земља, чије становништво није онолико бело као хришћанско, наслови су се пуно брже изгубили. Није наша ствар, рекли су западњаци.

Ту су онда и војни разлози. Није ли Турска учествовала у рату у Сирији? Није ли допустила кријумчарење оружја и новца преко граница терористичком ИСИС-у и разним групама које подржава САД? Није ли Турска поново започела рат с Курдима? Шта је могла друго да очекује него масакре у властитим градовима?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ту су и политички разлози. Турска је некад хтела да се придружи Европској унији. Сад више нису толико сигурни, а и ко може да их криви? Њихова садашња политика је да прихватају мото ЕУ-а за затварање мора избеглицама, захтевају укидање виза за своје грађане, па се договарају с Русијом и Кином”.

Превртљиви Ердоган

“За човека који је наводно носталгичан за старим турским царством, Ердоган у спољној политици наступа анти-османски. Сматра да ће се с Трампом у Белој кући провући без критика. То и јесте део проблема: Ердоганово савезништво је превртљиво. Прво сруши руски млазњак, па се улизује Путину, воли Асада на почетку рата у Сирији, а касније га мрзи, додворава се ЕУ-у, а касније пљује Унију.

Свако ко бомбардује Курде док тврди да бомбардује ИСИС, ко захтева да се нико не меша у “унутрашње послове” земље док размешта трупе у Сирију и Ирак, хода опасним путем.

Шта је следеће? Још масакра? Наравно. Још покушаја државних удара? То није сигурно. Масовна хапшења у највећој војсци НАТО савеза служе како би се спречио успешнији државни удар – удар у којем би и сам Калиф могао да заврши у затвору. Или горе”, закључује Фиск.

Извор:Telegraf.rs / Independent