Здравље Издвајамо

ЕВО ЗАШТО ТРЕБА ДА ПИЈЕТЕ ВИСКИ! 11 здравствених разлога због којих ћете живети дуже

Виски је једно од најпопуларнијих алкохолних пића на свету, захваљујући различитим укусима и чињеницом да вероватно после њега нећете имати мамурлук. Додајте томе и да виски има неколико лековитих својства и добили сте очигледну причу о успеху.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, запамтите да је виски алкохолно пиће, зато пијте одговорно и умерено.

Здравствене бенефиције:

1. Појачање меморије

Виски садржи антиоксидансе који помажу побољшању здравља мозга. Осим тога, алкохол повећава циркулацију крви, а оба доприносе вашем сећању. Такође, етанол у вискију помаже неуронима да функционишу исправно, што дадатно помаже сећању.

2. Ослобађање стреса

Када се умерено пије, виски може да смањи стрес и смири нерве. Комбинација успорава која успорава мождану активност и повећава циркулацију и то је од суштинског значаја за постизање мира.

3. Не гоји

Ако се пореди са другим пићима, виски је алкохол са ниским бројем калорија, ослобођен масноћа и холестерола. Ако сте на дијети, али желите нешто да попијете – то вам је најбољи избор.

4. Смањује ризик од можданог удара

Виски спречава холестерол да акумулира у кардиоваскуларни систем и може да помогне да се уклони вишак холестерола из тела. Такође, опушта зидове артерија, смањује ризик од опструкције. Сви ови фактори смањују ризик од можданог удара.

5. Смањује ризик од добијања рака

Виски садржи антиоксидант под називом „Елагик киселина“, киселина која спречава ДНК да дође у контакт са канцерогеним једињењима, као што су нитрозамин и полициклични ароматични угљободоник. Такође је користан у заштити тела од оштећења током хемотерапије.

6. Помаже варење

Вековима, виски је сматран за помоћника у варењу, да се конзумира после обилног оброка. Састав вискија и проценат алкохола чине га ефикасним за смањење апетита.

7. Живи се дуже

Антиоксиданти у вискију помажу у борби против слободних радикала – број један у узроку старости, али спречава и остале болести. Виски помаже вашем телу да живи дуже и здравије.

8. Одговара дијабетичарима

Виски садржи нула угљених хидрата и он не утиче на ниво шећера у крви, што је број један избор за дијабетичаре. Међутим, требало би га пити умерено и никада на празан стомак. Пре узимања ипак се консултујте са својим лекаром.

9. Побољшајте здравље вашег срца

Виски заправо помаже вашем срцу да остане здраво, као и црно вино. Он смањује ризик од зфрушавања крви, тако да може да спречи мождане ударе и срчане нападе.

10. Побољшава рад вашег мозга

Студија из 2003. године показала је да захваљујући квалитету антиоксиданата и елагинске киселине, умерено конзумирање вискија смањује ризик од Алцхајмерове болести и деменције, а такође и побољшава когнитивне функције. У суштини, једно пиће дневно задржаће вас даље од доктора.

11. Врши превенцију од алергија и прехладе

Виски је познат по својим позитивним ефектима у борни против алергија и прехладе. Он је делотворан сируп за кашаљ за особе које пате од свраба у грлу, а алкохол помаже да се убију све бактерије у грлу.

Најбољи резултати се постижу додавањем мало вискија на шољу топле воде и лимуна.

Извор:вести-инфо.рс