Свет

„Љубав“ Трампа и Путина – страх за муслимане на Балкану

Стабилност на Балкану, односно у Македонији, Босни и Херцеговини и на Косову угрожена је због нове осовине између САД и Русије, оцењује бечки дневник „Стандард“.
Муслиманима недостаје Клинтон
У БиХ, где релативну већину становништва представљају исламски верници, велики бес изазвала је намера америчког председника Доналда Трампа да не пушта више грађане „муслиманских држава“ да уђу у Америку, наводи лист.

„Стандард“ истиче да се муслимани у БиХ оријентишу више ка западу, између осталог због америчке политике под Билом Клинтоном, који је подржавао НАТО интервенцију током рата и увек покушавао да очува интегритет босанске државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Постмодерни популизам Трампа не свиђа се само муслиманима на Балкану. Три државе су посебно крхке, пошто је њихова државност угрожена споља и изнутра. На једној страни је Македонија, која је бојкотована због спора са Грчком у вези с именом, на другој страни Косово, које Србија не признаје и трећа је БиХ, чији интегритет свакодневно напада националистичко руководство Републике Српске, наводи се у тексту.

Трамп слаби НАТО, а Русија јача
До сада су Европљани користили своју „меку моћ“, а САД су биле познате за своје јасне захтеве – често и оштрим претњама, подсећа „Стандард“, додајући да је та заједничка политика САД-ЕУ данас угрожена Трампом.

На једној страни зато што САД под Трампом намеравају да се мање ангажују и тиме остављају вакуум, а на другој зато што тиме Русија аутоматски јача, а треће зато што Трамп слаби НАТО.

Русија, подсећа лист, од почетка украјинске кризе покушава да спречи ширење НАТО на Балкан, а уз то Москва не подржава више ни приступање држава југоисточне Европе ЕУ. Стандард оцењује да је политичко руководство РС проруски оријентисано, а да је ЕУ, пре свега Немачка, полагала наде да ће српски премијер Александар Вучић моћи да држи под контролом Милорада Додика.

Међутим, сматра лист, Вучић више није у могућности да то чини, а руководство РС је већ одавно окренуло леђа западу и не поштује мировни споразум из Дејтона.

Шта ће се наредних година дешавати на Балкану зависи од тога ко ће припадати „шаптачима“ председника Трампа, јер чињеница да Трампов начин политике минира дипломатију доводи до тога да лобисти постају јако моћни.

С тим у вези дневник подсећа да је нови амерички министар одбране Џејмс Матис недавно рекао да би Косово требало да успостави сопствену војску, а прошле недеље је Приштину посетио и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг. Зато „Стандард“ оцењује да је одлучујући за стабилност на Косову позитиван и добросуседски став Србије.

Вучић показао да може и да провоцира
Лист такође тврди и да српски премијер Александар Вучић, на којег су протеклих година рачунали ЕУ и Немачка, протеклих месеци показује да може и да провоцира. Упориште за ту своју оцену лист види у заједничким руско-српским војним вежбама, томе што је Русија поклонила шест авиона типа Миг 29 Србији, 30 тенкова и 20 других војних возила.

У провокације Стандард убраја и то што су Срби у Митровици подигли зид на мосту преко Ибра, а средином јануара Србија упутила „пропагандни воз“ на Косово.

У јулу почиње нова финансијска година у САД, а на Балкану ће цивилно друштво осетити нову администрацију, прогнозира „Стандард“, те указује да онај који се не уклапа у концепт неће бити даље финансиран, и прецизира да очигледно под Трампом није више пожељно подржавање процеса демократизације.

Извор: Vestionline