Регион

Немци поручили Еу: Руси и Турци узимају Балкан а ви ћутите

Путин и Ердоган (фото:ЈуТјуб)

Балкан је европски и припада централном делу континента и мора под хитно да буде у самом врху дневног реда ЕУ, сматра немачки новинар Урлих Ладурнер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У том смислу, каже Ладурнер, ЕУ би требала коначно овај дио континента ставити “под своју шапу“.

Ладурнер, који је недавно изазвао пажњу јавности у региону колумном у којој говори о томе да је Балкан најкрхкије место Европе, каже да не верује да би могло доћи до новог рата иако се о томе говори, а националистичке снаге постају све гласније и све јаче у појединим њеовим деловима.

– Људи су једноставно уморни и онда се окрећу на другу страну – каже Лудрнер, иначе, колумниста немачког Ди Цајта.

Друга страна, према његовим речима, јесу Русија и Турска.

 Он каже да због инертности Европе народ који живи на Балкану све мање верује у идеју ЕУ те да због тога расте утицај страних сила.
 – Под страним силама мислим на Русију и Турску. Тај утицај би могао бити опасан, али не у смислу да ће доћи до рата. Европа мора боље, јасније и гласније деловати и рећи да је Балкан европски, јер припада централном делу континента – каже Ладурнер.

Сматра да се европски политичари морају више осврнути на народ који ту живи и више пажње посветити њима него корумпираним политичким елитама, које то не заслужују.

На питање шта грађани држава Балкана могу учинити да би се приближили ЕУ, с обзиром на то да тај процес када су БиХ и Србија иде спорије, Ладурнер каже:

„Нисам ја неко ко вама треба да дели лекције шта требате радити. Али проблем представљају ваше политичке елите и то можете само ви да промените“.

 

Извор: Tanjug