Издвајамо Свет

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: НАСА пронашла 7 планета сличних Земљи на три је могуће да постоји и вода

Пронађено је седам нових планета налик Земљи ван Сунчевог система, на три од њих је могуће да има воде, чак и океана. Ове планете орбитирају у „настањивим зонама“ око звезде у систему Трапист-1, на 40 светлосних година од Земље, а могуће је да у наредној деценији буду откривени и докази да на њима постоји живот, рекли су вечерас научници на конференцији организацији НАСА посвећеној великим открићима ван Сунчевог система.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пред вечерашњу конференцију речено је само кратко да „нису у питању ванземаљци“, а открића су представили астрофизичар Томас Цурбухен из штаба НАСА у Вашингтону, Михаел Жилон, астроном са белгијског Универзитета у Лијежу, менаџер научног центра Спицер у Пасадени у Калифорнији Шон Кери, Никол Луис, астроном са Института за телескопско истраживање свемира у Балтимору и Сара Сигер, професорка астрономије и физике на МИТ и Кембриџу.

– Откривено је седам планета величине Земље удаљених само 40 светлосних година и налазе се у три зоне у којима је могуће настањивање. Научници верују да на најмање три од ових седам планета постоји вода и да је питање догледне будућности када ће она моћи да буде откривена – казао је Цурбухен.

На три три од седам планета које орбитирају око звезде у систему Трапист-1 откривено је нешто што би се могло назвати „Светим гралом за астрономе посвећене трагању за планетама“, пошто на њима постоје услови за развој живота, речено је вечерас. Ниједно од до сада познатих сазвежђа нема толико стеновитих планета величине Земље, а могле би да имају и читаве океане, наводе научници, уверени у могућност да у наредној деценији буду откривени и „докази о томе да на њима постоји живот“.

Те егзопланете су, каже вођа истраживања Михаел Жилон, близу су једна другој и орбитирају тако да је на једној половини планете увек ноћ док је на другој дан, називајући ово откриће „најузбудљивијим у последњих 15 година“.

– Ово је невероватан систем планета, не само зато што је нађено толико њих одједном, него што су изненађујуће сличне Земљи. Планете су близу једне другој и веома су близу звезди, што веома подсећа на, рецимо, сателите око Јупитера – казао је Жилон.

Шон Кери из научног центра у Пасадени навео је да се до овог открића дошло помоћу свемирског телескопа Спицер, коме примарни задатак није био да трага по том сазвежђу, али да су ипак регистроване ове планете.

„Трапист 1“ је „ултрахладни патуљак“ у сазвежђу Водолије која има само осам одсто Сунчеве масе, тек је мало већа од Јупитера и много хладнија и црвенија од Сунца. Како је пластично објашњено, она је толико мања од Сунца колико и лоптица за голф у односу на кошаркашку лопту.

Професорка Сара Сигер рекла је да научници још не знају много о овим планетама, али да се зна да постоји још много таквих „сестара Земље“.

Егзопланете, планете које круже око звезда ван Сунчевог система, тренутно су свемирска тела у која научници полажу велике наде када је у питању живот у далеком свемиру, јер се за многе од њих показало да личе на Земљу, те могу да садрже градивне основе живота, а временом научници откривају све више оваквих планета.

Британски астроном др Крис Копервит са Универзитета „Џон Мур“ у Ливерпулу, који је био део међународног тима, рекао је да се ради о више него великом открићу.

– Откриће више стеновитих планета на којима је температура површине таква да је могуће постојање течности, воде, чини овај систем узбудљивим циљем трагања за животом у будућности – казао је др Копервит за „Индипендент“.

Ако би се човек нашао на некој од ових планета, све би му изгледало мрачније, пошто би светло било 200 пута мање од светла Сунца, нешто налик сумраку, али упркос томе, све би било довољно топло, с обзиром да допире једнако енергије као са Сунца, али кроз инфрацрвене зраке, објаснили су научници. Све ове планете су, како је пластично представљено, ближе звезди Трапист-1 него што је Меркур близу Сунцу у нашем систему, а звезда са тих планета изгледа 10 пута већа него нама Сунце, а човеку би изгледала – розе. То, међутим, не значи да би њихови потенцијални „станари“ видели ту звезду тако, пошто би вероватно развили другачији вид, ако би га развили уопште, наводе научници.

Телескоп „Хабл“ који користи НАСА већ претражује атмосферу око ових планета, а очекује се да ће телескопи попут оног Европске свемирске агенције и телескопа „Џејмс Веб“ бити довољно јаки да би детектовали животне услове попут постојања кисеоника на егзопланетама. Астрономи и физичари, међутим, упозоравају да треба имати у виду и потенцијалне изворе радијације.

Питања везана за ова открића могу се поставити научницима на Твитеру под хештегом #аскнаса.

 

Извор: Блиц/Independent