loading...
Издвајамо Србија

ОБРАДОВИЋ ПРОЗВАО ПРЕМИЈЕРА: Ко је Вучића овластио да прихвата све што му наложе газде у Бриселу и Вашингтону?

АЛЕКСАНДАР Вучић је јуче показао да се игра безбедношћу и животима српског народа на Косову и Метохији и интересима државе Србије. Његово деловање је неодговорно, опасно и сулудо. Он брутално крши Устав, игнорише институције и наставља самовољно да доноси одлуке.

Веома сам забринут због јучерашњег признања премијера да је „делегација Србије у Бриселу прихватила све што је предлагано“, да су прихватили и некакав „амерички предлог и предлог ЕУ“, а да неће да каже шта је то све прихваћено.

Ко је њега овластио да у име Србије прихвата све што му наложе газде у Бриселу и Вашингтону?

Не може он самовољно да одлучује, у овој земљи још увек постоје некакве институције, није их начисто докрајчио. Још већу забринутост изазива чињеница да он, као нешто потпуно нормално, саопштава да је све „решио“ тако што је током преговора трчкарао од Федерике Могерини до телефона да пита градоначелника северне Косовске Митровице Горана Ракића да ли се он слаже са свим тим предлозима и пошто се Ракић сложио, све је било решено. То је апсолутно неодговорно и сулудо понашање.

Вучић има обавезу да обавести и институције, Народну скупштину Републике Србије и грађане шта је био садржај разговора, а пре него што било шта прихвати за то треба да добије одобрење Народне скупштине. Бриселски споразуми и све што је до сада радио водило је ка даљем заокруживању државности лажне државе Косово.

Огромну зебњу изазива питање – шта је још прихватио?

Посебно је скандалозно да он објашњава како ништа не може да каже и да не може да открије садржај разговора јер се у Бриселу обавезао Федерики Могерини, Хашиму Тачију и Иси Мустафи, те да неће да крши сопствену реч. Али, зато нема никакав проблем да крши Устав Србије, да гази и понижава наше институције, грађане и српски народ.

Подсећам Вучића да је он премијер Србије и ако поштује Устав, своју отаџбину и грађане, онда мора да зна да се једино обавезао својој земљи. Ако Вучић, заиста, хоће да заштити интересе свог народа на КиМ и државе Србије – нека суспендује бриселске споразуме. Али то, очигледно, није његов циљ.

Шта је то, ако не обична лакрдија, кад Вучић дође у Рашку да шаље оштре поруке Федерики Могерини и да захтева реаговање њеног тима на понашање Приштине, а само неколико сати пре тога је седео са њом у Бриселу и ништа од тога јој није рекао?

Такође, неко треба да обавести Вучића да је он својим бриселским споразумима укинуо српске институције на Косову и Метохији и прихватио уставни и законодавни оквир лажне државе Косово, те да је он омогућио да припадници јединица РОСУ патролирају нашом јужном српском покрајином и да је, заиста, лицемерно да сада глуми изненађење због присуства ових јединица.

Да ли код Вучића постоји трунка одговорности и озбиљности или је за њега све лакрдија и предизборни театар, у којем је спреман да жртвује животе српског народа на Косову и Метохији? Није Србија Вучићева прћија, ово понижавање државе, институција и народа мора да се заустави. Прву прилику за то имамо на предстојећим изборима.

Од суштинског интереса за опстанак Србије и грађана је да се Вучићева погубна политика промени. Двери и ја као председнички кандидат једини нудимо ту промену. На предстојећим изборима пред грађанима је јасан избор – промена или даља пропаст, даље урушавање сваког сегмента наших живота и наше државе.

 

изјава Бошка Обрадовића, председника Српског покрета Двери

loading...