Здравље

Ово воће уништава главобољу: Делотворније од било ког лека!

Foto: pixabay.com
Непријатна главобоља, па чак и мигрена, нестаје пред овим моћним и укусним воћем
Осим за јело, ова посебна врста цитрусног воћа може да се искористи и као „еликсир“ против пулсирајуће главобоље.

Довољно је пресећи лимету на пола и прво једном, а по потреби и другом половином истрљати чело. Бол би требало прво да ослаби, а на крају и потпуно нестане, тврде добро упућени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Приликом куповине бирајте плодове јарко зелене боје, сјајне коре и без тачкица или других оштећења. Зрела лимета је чврста, али не и тврда на додир. Док се држи у руци требало би да остави утисак као да је тежа у односу на своју величину.

На собној температури лимету можете да чувате до десет дана, а у фрижидеру и до четири недеље.

Ово су остале предности лимете:
1. Лимета је мало јужно воће, као мала наранџа, са кором и месом зелене боје. Срж лимете је киселог укуса, и воће садржи два пута већу количину сока него жути, већи лимун. Сок, као пиће, је један од најбољих гасилаца жеђи. Познато је да кисели садржај лимете успорава оксидацију свеже сеченог воћа и поврћа, чиме се спречава губитак боје и делује као конзерванс.

2. Лимета садржи далеко више витамина Ц него лимун. Чаша топле воде са соком лимете и једна кашичица меда је идеалан лек за прехладу и сув кашаљ.

3. Сок од лимете је подиже ниво енергије у случајевима малаксалости и осећаја исцрпљености услед витаминског недостатка. За садржај пектина у воћној пулпи се каже да је користан у снижавању холестерола у крви.

4. Садржај Ц витамина у лимети повећава отпорност на болест, помаже зарастање рана и спречава оштећење очију.

Такође је од помоћи у одржавању здравља зуба и осталих костију тела. Спречава пропадање и климање зуба и крхкост костију.

5. Кора плода садржи етерично уље које се користи у медицине за побољшање варења и укљањање задаха. Сматра се веома корисном у третману поремећаја дигестивног система.

6. Сок од лимете је од великог значаја код опстипације, када се узме као прва ствар ујутру уз чашу топле воде.
7. Лимунска киселина у лимети има алкалну реакцију у систему која може да ублажи чиреве орагана за варење.

8. Неколико капи топлог сока од лимете разређеног водом би тербало укапати у очи у случају коњуктивитиса. Његова редовна употреба са чистом ружином водом у односу 1:4 је корисна у превецији старачке катаракте.

9. Сок лимете разблажен у топлој води је доказано драгоцен код цисти. Даје олакшање код осећаја пецкања и такође зауставља крварење цисти. Такође је одличан код смањења тежине. Свеж сок лимете помешан у пуној чаши воде и заслађен медом треба узети свако јутро на празан желудац у случају гојазности.

10. Лимета садржи лимонен, ове фитохемикалије су моћни детоксификатори са антибиотичким ефектом који штити од бактеријских тровања. Када пилинг од лимуна натрљаш на суву или перутаву кожу може вратити мекоћу и додати влажност кожи, пише цајевиза.нет

Извор: Novosti.rs,cajeviza.net
Фото: pixabay.com