Здравље

ПИЈЕТЕ КАФУ НА ПРАЗАН ЖЕЛУДАЦ: А не знате да ова ЛОША НАВИКА може да вас УБИЈЕ!

Foto: Pixabay.com

Већина људи пије кафу на празан желудац, под изговором да прво морају да се разбуде, па ће тек онда профункционисати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, то је само лоша навика, која има своја нежељена дејства.

Кафа садржи разне антиоксидансе, па је због тога пожељно да се уноси у организам. Али њено здравствено добро нема ефекат, ако се користи погрешно, односно ако се пије на празан желудац.

Научници су открили шта се дешава у телу ако пијемо било коју врсту кафе на празан желудац.

Повећава се лучење желудачне киселине
Погршно конзумирање кафе повећава лучење хлороводоничне киселине у дигестивни систем, што је посебно лоше код људи који болују од гастритиса и имају сами по себи вишак киселине. Због високог нивоа желудачне киселине расте ризик од настанка чирева, хроничног гастритиса, синдрома иритабилних црева и желудачног рефлукса.

Повећава се ризик од рака
Због поремећене пробаве након испијања кафе, често долази до отежане апсорпције протеина у телу, што резултира надутошћу, иритацијом и упалом црева. Ово све дугорочно повећава ризик од рака дебелог црева, најчешће малигне болести данашњице.

Повећава се стрес и тескоба
Пијење кафе уопштено делује на повећање нивоа хормона стреса, кортизола. Тај ефекат се појачава ако се кафа пије на празан стомак, јер храна делује смирујуће на организам, што умањује негативан ефекат кафе. Стрес и тескоба везују се за лупање срца, кратак дах и слично

Снижавају се хормони

Кофеин из кафе спречава нормалну производњу хормона серотонина, одговорног за осећај задовољства и среће. Недостатак серотонина је главни узрок депресије и менталних болести. Ако појединац пије кафу на празан стомак, може да примети нагло подизање расположења, али и нагло спуштање након сат-два. Ако се кафа пије више пута током дана, лучење серотонина постаје зависано од спољних надражаја, иако треба да буде природан резултат рада организма.

 

Извор: Positive Med

Фото: Pixabay.com