Свет

Скандал у Белој кући: Трампов саветник дао оставку због Руса

Саветник за националну безбедност америчког председника Доналда Трампа Мајкл Флин поднео је оставку због својих контаката са Русијом, саопштила је Бела кућа.
Флин је наводно, пре доласка Трампа на чело САД, разговарао са амбасадором Русије Сергејом Кисљаком о санкцијама које је одлазећа председничка администрација Барака Обаме увела Москви.

Када је скандал откривен, Флин је негирао да је био у комуникацији са руским амбасадором, али је сада признао. Он је најпре рекао потпредседнику САД Мајку Пенсу да није разговарао са амбасадором Русије, али је променио исказ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„На жалост, због брзог развоја догађаја, ненамерно нисам информисао потпредседника Пенса и друге о непотпуној информацији у вези мог телефонског разговора са руским амбасадором. Искрено сам се извинио председнику и потпредседнику, и они су прихватили моје извињење“, написао је Флин у оставци.

Амерички медији су раније јавили да је Министарство правде крајем месеца упозорило Белу кућу о овим контактима. Тада је наведено да Флин може бити подложан уценама Русије.

Контакт Флина са амбасадором Русије пре Трампове инаугурације би могао да буде кршење америчког закона, јер обичним грађанима није дозвољено да воде спољну политику.

Поједини Трампови саветници охрабривали су у понедељак Трампа да размисли о давању отказа Флину.

Међутим, саветница у Белој кући Келиен Конвеј је истог дана изјавила да саветник Флин има „пуно поверење“ председника САД.

„НБЦ њуз“ наводи да се овако кадровске промене дешавају у свакој администрацији, било да је републиканска или демократска, али никада овако рано на самом почетку мандата.

Флинов одлазак представља „отрежњење“ на почетку Трамповог мандата, а истовремено могао би да успори отопљавање односа са руским председником Владимиром Путином.

Пензионисани генерал Кит Келог, који је био шеф особља Савета за националну безбедност, именован је за вршиоца дужности саветника за националну безбедност, док Трамп не одлучи ко ће бити именован за новог саветника.

Наводи се да би нови саветник за националну безбедност осим Келога мога бити и бивши директор ЦИА-е Дејвид Петреус или бивши заменик командира америчке централне команде Роберт Хауард, за кога се истиче да је фаворит.

Извор: B92.net