Издвајамо Србија

СТОП ДИСКРИМИНАЦИЈИ СРБА У БУЈАНОВЦУ: Албанцима све функције, нема ћирилице, улицама имена терориста!

Фото: Јутјуб

УТВРЂИВАЊЕ тачних података о броју становника и националној структури Бујановца први је захтев Срба те општине, незадовољних односом државе према њиховим проблемима. Најава доласка председника Албаније Бујара Нишанија у њихов град 3. марта буди зебњу да ће се положај српског народа додатно погоршати. Удружења која окупљају Србе захтевају зато што хитнији попис, ревизију бирачког списка и контролу пријаве боравка житеља ове општине. Једино тако је, како тврде, могуће утврдити тачан број становника Бујановца и осујетити планско повећавање броја стално настањених Албанаца.

Своје захтеве представници Срба из Бујановца недавно су упутили и Влади Србије, уз захтев да се што пре састану са премијером Александром Вучићем. Од првог човека извршне власти, како кажу, не траже привилегије већ само равноправност са Албанцима.

– Тражили смо састанак у жељи да председнику Владе пренесемо информације о положају српског народа на југу Србије – каже Александар Поповић из Завичајног клуба Бујановчана у Београду. – Међунационални односи у Бујановцу озбиљно су нарушени, а додатно их оптерећују све учесталије спекулације о размени територија са Приштином. Овај сценарио први пут је јавно поменуо Фатмир Хасани, сада народни посланик Партије за демократско деловање још 2003, а његова иницијатива до данас није званично одбачена.

Срби из Бујановца своје захтеве формулисали су у 10 тачака, а тичу се, између осталог, и неправедне расподеле функција у јавним предузећима, заустављање албанизације југа државе и исељавање српског становништва.

– Од владе тражимо да донесе програм за заустављање принудног исељавања неалбанског становништва из Бујановца – наводи Светислав Величковић из бујановачког Одбора за људска права. – Од укупно 12 руководећих функција у граду чак 11 заузимају Албанци. Ћирилица је протерана, као и српски језик у комуникацији са локалном самоуправом. Топоними су посебна прича, будући да је још 2014. донета одлука којом се са уличних табли протерују великани српске историје и замењују терористима ОВК.

Срби из Бујановца сматрају и да буџетска средства добијају готово само Албанци, који их ненаменски троше искључиво на штету српских насеља.

ПРЕБРОЈАВАЊЕ

СРБИ из Бујановца тврде да је на територији ове општине стално насељено упола мање албанског становништва него што се званично процењује. Формално се претпоставља да у Бујановцу живи 23.600, док активисти Покрета за Бујановац располажу подацима за свега 12.000 припадника ове националне мањине.

ПРЕДСЕДНИК АЛБАНИЈЕ

ПОЗИВ албанском председнику упутила је општина Бујановац, а долазак у Београд и сусрет са државним врхом Србије – није у плану посете. Како је казао председник Скупштине општине Бујановац Јонуз Муслију, Нишани ће се срести искључиво са албанским политичким лидерима Бујановца и Прешева.

 

Извор: Новости.рс