Свет

ТРАМП У ПЛОЧУ, САВЕТНИЦИ У КЛИН! Контрадикторне изјаве Беле куће о Русији, саветници председника САД му раде о глави?

Говор председника САД Доналда Трампа на конференцији за новинаре у четвртак увече о томе да по сваку цену жели добар однос с Русијом изненадио је многе
Тај његов став контрадикторан је у поређењу с изјавама чланова његове администрације, који потенцирају сукоб с Русијом.
Аналитичари су око тога подељени, па једни кажу да Трампова администрација не зна шта прича, док други објашњавају да председнику САД раде о глави чак и његови најближи сарадници.
Незадовољан избором
Према наводима медија у САД, Трамп се покајао што је неке људе поставио на функције.
– Један од њих је портпарол Беле куће Шон Спајсер. Он често говори супротно од онога шта му се каже. Један од таквих примера била је његова изјава да Америка очекује да Русија врати Крим Украјини, коју је дао само дан пре него што је Трамп изјавио да жели сарадњу са Путином по сваку цену. Због тога и гомиле других грешака Трамп увелико тражи замену Спајсеру – наводи извор из администрације САД.

Он додаје да је још један од оних којима је Трамп незадовољан министар одбране Џејмс Матис, званим Бесни Пас.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Матис је пре неколико дана изјавио да са Русијом може да се прича само са позиције силе. Трамп, који сматра супротно, због тога је полудео. Мисли да му Матис и неколико других у администрацији раде о глави и да га саботирају у покушају да поправи односе с Москвом. Такође, због свега тога мисли да испада смешан у јавности, што је тачно будући да сваки дан неки његов сарадник каже нешто што се не слаже с Трамповим ставовима – појашњава извор из Вашингтона.
Нико нема појма

С друге стране, поједини аналитичари сматрају да нити Трамп нити његови сарадници немају појма како се води држава.

– Такве контрадикторне изјаве потпуно су смешне. Чак и сам Трамп један дан прича једно, сутра друго. Због тога су сви страни лидери збуњени. Они не знају како ће се председник Америке поставити у одређеним ситуацијама. Не знају да ли жели да укине санкције Русији или не, да ли жели рат с Кином или не, да ли подржава изградњу израелских насеља на Западној обали или не.

Вероватно ни он сам не зна, али криви медије да га саботирају лажним извештавањем – каже политиколог из САД Мајкл Стантон.

Извор: Informer.rs