Регион

ЦРНОГОРЦИ И БРИТАНЦИ ТВРДЕ ДА ИМАЈУ ДОКАЗЕ: Иза покушаја пуча стоји руска служба

Британски и црногорски медији објавили фотографије пасоша, за које тврде, да доказују да је један од главних осумњичених за покушај тероризма у Црној Гори, Едуард Широков, односно Шишмаков, повезан са руском војном обавештајном службом
Ни четири месеца после парламентарних избора у Црној Гори и хапшење због навода о организацији насилне смене актуелне власти не стишавају се страсти. Црногорски премијер Душко Марковић изјавио је да верује да су Руси Владимир Попов и Едуард Широков односно Шишмаков организатори покушаја пуча 16. октобра прошле године.
Јасно је да су та двојица индивидуалаца организатори. Да, тако су идентификовани – рекао је Марковић за Скај Њуз, пренео је РТЦГ.

Он је казао да је демократска прозападна власт победила на изборима

– Они нису желели да нас виде као НАТО чланицу, већ су желели да неке друге, анти – НАТО партије победе на изборима. Претња је била реална и озбиљна. То је била претња не само по Црну Гору већ и по нашу демократију и политички систем – казао је Марковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Марковић је то рекао у суботу, а потом је овај британски медиј објавио фотографије из пасоша осумњиченог Руса на којима се види да је презиме Шишмаков променио у Широков, два месеца пре дана одржавања парламентарних избора у Црној Гори.

Истоветне фотографије је објавио и Пинк М, чиме се, како наводе, без сумње упућују на то да је један од главних осумњичених Едуард Широков, односно Шишмаков, повезан са руском војном обавештајном службом (ГРУ) с обзиром на то да је у старом пасошу, издатом на име Едуард Шишмаков, описан као заменик руског војног аташеа у руској амбасади у Пољској, док му је нови пасош на име Едуард Широков издат у августу 2016. године, тачно у време кад је овај агент ГРУ по налогу шефова из Москве упућен у Србију како би кренуо у регрутацију и припрему организовања оружане смене власти у Црној Гори.

Да је Шишмаков до 2014. године радио као војни аташе руске амбасаде у Пољској када га је та земља прогласила за персону нон грата због сумњи да је руски шпијун, потврђено је и Скај Њузу.

Западне службе верују да је то доказ његове, али и умешаности руских служби у у покушај тероризма.

Кремљ је јуче одбацио оптужбе Црне Горе да је Русија била умешана у покушај државног удара у тој земљи прошлог октобра као апсурдан и неоснован.
Извор: Telegraf.rs/Sky News/Pink M/Tanjug