Регион

Имају ли Хрвати паметнија посла: У 7 дана напади на Србе, протести и подршка независности Косова

У Загребу су се у року од само недељу дана догодила чак четири напада мотивисана мржњом, а понављају се јер нема осуде нити последица
Иако се макар декларативно залажу за добросуседске односе и боље односе у региону, стиче се утисак да хрватски званичници чине све да комуникација са Београдом буде све лошија, а Србима, држављанима Хрватске, шаљу поруку да нису добродошли. Томе у прилог говоре и догађаји, који су се у протеклих дана ређали као на траци. Нико не жели да каже да инциденте организују припадници тамошње политичке елите, али је са друге стране чињеница да поруке које готово свакоднено шаљу не доприносе мирном суживоту два народа.
Најпре су нападнути навијачи Партизана, док су мирно седелу у једном загребачком кафићу поред “Дома спортова” у којем се играо меч АБА лиге са Цедевитом из Загреба.
Није се ни стишала бура због овако вандалског понашања, а неколико дана касније у центру Загреба нападнут је Душан Ковачевић, оснивач и организатор фестивала Еxит у тренутку док је са женом и две бебе стајао крај свог аутомобила са српским таблицама.

Истог дана, у другом делу Загреба нападнута је и једна Ковачевићева колегиница и то из истог разлога – српских таблица на аутомобилу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да ствар буде још страшнија, она је у тренутку напада у наручју држала мало дете.

Као да то није било довољно, одмах за тим, у центру Загреба је одржан скуп на којем је изречен низ оптужби на рачун Срба, њихових представника и антифашиста.

За све наведене инциденте, осуда је јавно стигла за дивљења навијача и то од хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић.

И уместо да седну да разговарају са представницима власти у Београду и раде на превазилажењу проблема, министар спољних послова Хрватске Давор Иво Штир одбио је билатерални сусрет са српским колегом Ивицом Дачићем, али се зато уредно састао са са косовским министром спољних послова Енвером Хоџајем.

Том приликом је изјавио да та земља кроз европско партнерство жели да придонесе јачању косовских институција, као и да помогне у спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Истовремено, Грабар Китаровић је изјавила да не мисли да је у Хрватској дошло до пораста нетолеранције, већ супротно. Тврди да “неће допустити да се пљује по хрватским вредностима и Хрватској намеће некакав терет усташтва и фашизма”.

– Јер то је управо оно што покушавају неки у нашим суседним земљама како би дискредитирали Хрватску- рекла је она.

Да у тамошњим медијима има пуно мржње и да се на улици нападају људе само зато што имају регистрацију аутомобила друге државе, указао је и бивши хрватски председник Иво Јосиповић.

– Национализми се међусобно хране, а задатак политике је не препустити друштво мржњи и таквим испадима – поручио је он

Александар Попов, директор Центра за регионализам, за Телеграф каже да су односи две земље дошли готово на тачку замрзавања.

– Невоља је у том што је Штир недавно рекао да се неће састати са Дачићем, јер постоје канали комуникације између двојице премијера. Они се можда понекад и чују телефоном, али јавност мора да буде информисана о томе, да би се створила атмосфера добросуседских односа и обноваљања поверења у циљу решавања отворених питања – указао је Попов.

Он каже да овакви потези изазивају негативну реакцију друге стране, чиме се “зида криза”, која не доприноси народима обе земље.

– Додатна невоља је што Европа толерише такво понашање, јер је у кризи и нема механизама да спречи те појаве – упозорио је директор ЦЕнтра за регионализам.

Извор: Telegraf.rs