Издвајамо Регион

ЗАГРЕБ БИ НОВУ ОЛУЈУ, И ТО НА СРПСКУ?! Хрвати не одустају од територија где живе СРБИ!

Хрвати су поднели амандман на резолуцију известиоца за БиХ, који су подржали посланици из Пољске и Словачке

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватски посланици у Европском парламенту по директиви хрватског режима у Загребу поднели су захтев за формирање хрватског ентитета у БиХ, у чији би састав ушли и српски градови Модрича, Дервента и Босански Брод.

Хрвати су поднели амандман на резолуцију известиоца за БиХ, који су подржали посланици из Пољске и Словачке, а у којем траже да међународна заједница покрене разговоре о уставним реформама у БиХ. Коначни циљ промена било би стварање федералне јединице са хрватском већином, у чијем би саставу био и већи део Посавине, који је сада део Републике Српске. Скандалозну идеју о отимачини српске територије изнео је Јосип Јерковић, потпредседник РС из редова Хрвата.

– Надам се да ће Хрвати са новим федералним уређењем БиХ, што сам и раније заговарао, наћи свој кутак. Та реорганизација је најважнија за Хрвате јер би у том случају хрватска федерална јединица могла снажније помоћи сународницима који не би били у њеном саставу. Надам се и да ће већи део Посавине и Републике Српске бити укључен у нову федералну јединицу и да ће остати мањи број људи изван ње…рекао је Јерковић.

Председница Хрватске је у децембру чак изјавила да ће властима у Загребу „уз подршку САД, много више користити чланство у ЕУ и НАТО како би решили хрватско питање унутар БиХ“. Председник РС Милорад Додик јуче је одлучно одбацио могућност прекрајања граница. Безбедносни стручњак Дарко Трифуновић оцењује да је ова иницијатива јако опасна.

– Утолико је више опасно јер Хрвати траже Посавину, све око Босанског Брода, Модриче, Дервенте. Реч је о најбогатијем делу Српске, а да не причамо о томе што ту постоји и рафинерија нафте – закључује Трифуновић.

Извор:СрбијаДанас.цом/Информер.рс