Србија

ЕРДОГАН ПРЕТИ: Србију ћу да преплавим мигрантима!

Србија је спремна да брани своје границе, макар и силом, ако се обистини сулуда претња турског председника Ердогана да ће пустити три милиона миграната ка Европи, сазнаје Блиц.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико би се то десило прве би на удару биле Балканске земље, пре свих Бугарска, Македонија и Србија. У нашој земљи тренутно се налази око 8.000 миграната.

Дипломатски сукоб Турске и ЕУ ушао је у критичнију фазу, кој би могла да ескалира у катастрофу са несагледивим последицама.

До кулминације тензија дошло је након што су локалне управе у четири немачка града отказале митинг турског министра спољних послова које потом ни холандске власти нису дозволиле да слети у Ротердам и присуствује скупу подршке референдуму у Турској.

Пошто је наишао на жестом отпор Запада турски председник је безглаво решио да злоупотреби патњу тренутно нејбеспомоћнијих људи на свету – избеглица. Као и много пута до сада Ердоган је запретио да би „Турска једноставно могла да отвори границе и пусти њих три милиона ка европи“.

Србија се увелико спрема и за тај најцрњи сценарио. У Таквом расплету догађаја на границама би се, уз полицијске јединице, нашле и јаке снаге Војске Србије, које би имале овлашћење да употребе и оружје.

У Комесаријату за избеглице и миграције такође тврде да су спремни за сваки сценарио.

– Ојачали смо границе прошлог лета и то је дало резултате. Понашамо се у складу са правилима свих земаља на рути миграната – наглашава Иван Мишковић из овог Комесаријата.

С друге стране, директор Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила Радош Ђуровић сматра да би Србија у случају најгорег сценарија требало да се узда у снаге ЕУ.

– Србија сама не би имала одговор на овај изазов, као ни многе друге земље. Ми немамо капацитет да примимо толики број миграната. Остала би једино нада да би тај сулуд потез Турске био заустављен већ на првој линији, односно на граници са Турском и Грчком.

Иапк, Ђуровић не верује да ће Ердоган злоупотребити мигранте и пустити их неконтролисано у Европу.

– Турска је сувише озбиљна земља да би секла грану на којој седи. Неће се одрећи споразума са ЕУ јер би тако остала без 3 милијарде евра годишње и визне либерализације. Такође, и економски је веома везана за ЕУ . Мигранти су Ердоганов уцењивачки потенцијал – наглашава Ђуровић.

 

Извор: Srbija Danas/Blic.rs