Србија

Јункер обећава Србији убрзани пријем у ЕУ, али ево каква се замка иза тога крије

Жан Клод Јункер (фото:ЈуТјуб)

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је да балканске земље треба „ускоро“ да уђу у састав Европске уније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како преноси британска новинска агенција Реутерс, Јункерс – који је на почетку свог мандата објавио да до краја 2019-те нико неће ући у ЕУ – сада више није тако категоричан:

„Земље Западног Балкана имају недвосмислену европску перспективу“.

Јункер је ово изговорио за време самита ЕУ у Бриселу. А „успешне реформе“ је навео као разлог бржег уласка у Унију него што је и он сам досад сматрао реалним .

Европски политичари сматрају да ће Јункерова изјава бити важна и охрабрујућа за за Балкан који се последњих година све више „разочаравао у европски пут“ и враћао „историјским везама са Русијом“.

Европска комисија тренутно „приступне преговор“ води са Албанијом, Босном и Херцеговином, Црном Гором, Македонијом, Србијом и „Косовом“.

Јункерова изјава долази у време нових превирања у Македонији и БиХ и када Немачка и Француска желе да у унутар ЕУ створе клуб држава које желе федералне односе, а свима осталима би препустиле досадашњу ЕУ.

Немачка канцеларка, Ангела Меркел, чак је – поводом амбиција и намера Берлина – била прилично отворена:

„Ми морамо решавати питања. Не смемо више трошити енергију само на усаглашавања ставова и достизање консензуса“.

Ово подразумева да би Србија и остали са списка – и ако им се „бриселска врата“ заиста отворе – били трећеразредне чланице Уније. Са свим што то подразумева.

Изјава Јарослава Качињског, лидера пољске владајуће партије, да ће немачка доминација сломити врат Европској унији – требало би да за Србију буде опомена. Међутим, власт Александра Вучића, као ни већина њених опозиционих опонената – немају уши да ишта слично чују.

 

Извор: Fakti.org