Занимљивости Издвајамо

ЛАЖИ КОЈЕ ЖИВИМО: Овај снимак ће вам отворити очи за сва времена(ВИДЕО)

Након што одвојите 8 минута у свом прентарпаном распореду и погледате овај кратки филм, схватићете колико живимо у неправедном свету и како промене морају да крену нас самих да бисмо живели онако како заслужујемо

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кратки документарни филм Спенсера Четкарта “Лажи који живимо” преиспитује слободу људи, новац, школство, капитализам, заштиту природе, килиматске промене и људски утицај на њих. Иако направљен пре две године, његова тематика гониће нас наредних година, нас и будуће генерације, уколико не размислимо сви добро о нашим поступцима и начину како живимо.

– У овом тренутку можете да будете било где, да се бавите се било чим. Уместо тога седите сами за рачунаром. Шта нас то спречава да радимо шта желимо, да будемо где желимо да будемо? Сваког дана се будимо у истој соби и пратимо исти пут, да бисмо живели исто као и претходног дана. Некада је сваки дан био нова авантура, а онда се све променило. Пре се чинило да време не постоји – данас се чини да га нема довољно. Значи ли овај начин живота да смо одрасли, да смо слободни? Јесмо ли заиста слободни? – почиње Спенсер причу у у свом кратком филму.

Он се даље надовезује да су елементи који су нам свима потребни за преживаљавање (храна, вода и земља), у власништву корпорација.

– Нема хране за нас на дрвећима, нема свеже воде у потоцима, нема земље да се сагради дом. Ако покушате да узмете оно што нам Земља даје, отићи ћете у затвор. Тако да ми поштујемо њихова правила.

Спенсер наводи и како колико год да смо паметни, ми смо за оне који воде свет потрошна роба.

– Откривамо свет кроз уџбеник. Годинама седимо и радимо оно што нам је речено. Тестирају нас и оцењују као у лабораторији. Одгајани да не правимо разлике у овом свету, одгајани да не будемо другачији. Довољно паметни да радимо свој посао, али не и да доводимо у питање зашто га радимо. Тако да радимо и радимо, немајући времена да живимо живот за који радимо. Све док не дође време када постанемо стари да радимо свој посао. Тада смо остављени да умремо. Наша деца заузимају место у игри.

Ово је свет елита који се крију иза коропорација, а њихово највреднији извор није на земљи, то смо ми! Они нам дају новац, а ми им заузврат дајемо свет.

Погледајте филм, до краја:

Извор:Телеграф.рс