loading...
Издвајамо Србија

Мустафа и Тачи ни селфи не могу да направе изнад Трепче: Влада Србије поништила одлуку Приштине о отимању имовине

Стога тај потез Приштине, који није ништа друго до отимачина туђе својине, сматрамо ништавном, рекао је Вучић

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је влада донела одлуку којом је уредбу Приштине о преузимању српске имовине на Косову и Метохији прогласила ништавном, као што је раније учинила и у случају Трепче.

Вучић је рекао новинарима да је нама од почетка преговора у Бриселу било јасно да ће Приштина повући такав један потез.

Истакао је да представници Приштине, такође, сваки пут одбијали да разговарају о имовини у оквиру дијалога.

Стога тај потез Приштине, који није ништа друго до отимачина туђе својине, сматрамо ништавном, рекао је Вучић.

Вучић је казао да бисмо ми волели да разговарамо, али за разговор је потребно да имате с ким, пошто су Албанци донели резолуцију да неће да разговарају.

Он је рекао да је захвалан ЕУ на поруци поводом имовине да се о томе мора разговарати.

Подсетио је да су приштинске власти потписале и да је Трепча њихова, али се металуршки комплекс налази на северу.

– Како је ваша Трепча, а да нису ушао унутра, да не управљаш нечим тамо. Што нисте разговарали, Трепча је имала шансу да заједно радимо. Ми држимо металургију, два рудника, а они већи део руде. Хајде зајадно да радимо, али нећете, хоћете да отимате – указао је Вучић.

Према његовим речима, представници Приштине нису се појавили „ни селфи да направе изнад Трепче“, додајући да то говори колико је њихова политика нереална.

На другој страни, каже Београд не жели на нереалан начинд а се бори.

– Они се спремају на изборе, за разлику од нас који се трудимо да народ не лажемо, говоримо истину, то доле је изгледа велика борба као да је броба за нешто више од власти. Не знам о чцему се ради – указао је Вучић подсећајући да се доносе одлуке и о специјалном одељењу за суђење Срба.

Подсетио је да су приштинске власти донеле општи правни акт, резолуцију, којом су нас обавестиле да прекидају дијалог.

– Замислите да смо ми у нашој скупштини донели такву одлуку, каква би кампања била по целом свету. За нас је важно да се понашамо одговорно – нагласио је Вучић.

Указао је и да се на јавном сервису помињу нереалне суме, али да је реч о вредној имовини.

– Слушам већ годинама да су и Газиводе њихове. Па јесу ли сем на њиховој телевизији у дневнику или на папиру. Ако разговарамо о Газиводама то је нешто много вредно и мислимо чисто српско. За Трепчу ствари нису тако чисте. Имају у јужном делу њихов део, а ми у северном делу. Не знам како мисле да се то реши. Морамо да разговарамо – нагласио је Вучић.

Он је казао да не може да схвати да су некоме избори тако важни да зауставе неке процесе на више година.

– Ми смо спремни на разговор у сваком тренутку, а ваљда ће њих неко довести до тога да почну рациоално да размишљају – рекао је Вучић поручивши да не можемо да предамо имовину коју су људи вредно градили.

Самит у Нишу – тешко да могу да нас прегласају

Премијер Александар Вучић каже да би за Србију, а посебно југ земље, било од великог значаја када би се следећи самит лидера Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса одржао у Нишу, што је јуче предложио у Сарајеву.

Каже да су се са његовом идејом, коју је изнео јуче на састанку премијера Западног Балкана у главном граду БиХ, сагласили албански премијер Еди Рама и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, да је косовски премијер Иса Мустафа “тражио нешто друго”, али “да ће ипак бити тешко да нас прегласају”.

– Ако то буде прихваћено, а 50 одсто је шансе да то буде, цела Европа, на челу са немачким канцеларом, италијанским премијером и другима, уз све регионалне лидере, биће у Нишу. То је велика прилика – рекао је Вучић новинарима у Тителу.

Такав скуп за Србију би био од изванредног значаја, каже Вучић и додаје да би први пут у историји такав велики догађај био одржан негде ван Београда.

Он је додао и да ће ускоро почети и радови на изградњи аутопута Ниш-Мердаре, што ће, каже, подићи целу Топлицу и Нишавски округ и довести инвеститоре у тај део Србије.

Извор:Телеграф.рс/Танјуг

loading...