Издвајамо Свет

ПАНИКА У САД! АМЕРИЧКА ВОЈСКА НА НОГАМА: Руски командоси бољи од „Морнаричких фока“ (ВИДЕО)

Кремљ је усвојио лекције Запада које доказују корисност јединица специјалних снага, па је створио своје формације еквивалентне америчким „Делтама“ и „Морнаричким фокама, а акције руских специјалаца у Сирији оставиле су без текста војне експерте с друге стране Атлантика, тврди стручни магазин „Нешенел интерест“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист пише да Русија активно ради на јачању своје војне моћи, као и да њене специјалне снаге у сваком тренутку и на било ком бојном пољу могу да „изазову“ америчке специјалце.

У Русији је јединица названа Команда снага за специјалне операције (КССО), наводи лист и додаје да је о стварању КССО Генералштаб Оружаних снага Русије први пут обавестио јавност у марту 2013. године.

– Иако је та јединица прилично млада, за кратко време свог постојања она је већ успела да се покаже и стекне искуство у борби – истиче „Нешенел интерест“.

Као и Британска специјална служба, која је у своје време била модел по којем је настао одред „Делта“, КССО нема скупу опрему ни специјалну инфраструктуру, за разлику од својих америчких колега.

https://youtu.be/qeYyFzF_DgU

– Они, наравно, немају новца за специјализоване хеликоптере и ваздушни саобраћај – коментарисао је експерт за наоружање Мајкл Кофман и додао да, на пример, Заједничка команда за специјалне операције САД има напредне вишенаменске хеликоптере „Сикорски УХ-60“, који су 2011. године били укључени у операцију ликвидације Осаме бин Ладена у Пакистану

Међутим, чак и без посебних техничких иновација, КССО прилично успешно савладава своје задатке.

– Најзначајнији успех руских специјалаца могло би да буде заузимање Кримског полуострва 2014. године, а прво учешће јединице у правој борби било је на Криму, а посебно у смиривању тензија испред Парламента на том полуострву – тврди Мајкл Кофман.

После те операције људи су руским јединицама за специјалне намене дали надимак „Љубазни људи“.

Осим тога, елитна руска команда се показала и у Сирији.

– Тамо је КССО учествовала у потрази за црним кутијама обореног руског авиона Су-24М у новембру 2015. године, навођењу крстарећих ракета на војне циљеве, у упадима иза непријатељских линија – наводи Кофман.

Припадници команде уче да скачу са падобраном, планинаре, роне, делују у условима уличне борбе и заштите војног врха на бојном пољу. Такође, велики нагласак се даје на снајперску обуку, где се не жале средства за опрему.

 

Извор: Нешенел интерест