Издвајамо Регион

ЗАЕВ ВЕЋИ СРБОМРЗАЦ ОД ТАЧИЈА! Македонци против шиптарског пиона, неће РАТ СА СРБИМА!

Намера лидера СДСМ да оптужи Србију за геноцид над Албанцима у Македонији од 1912. до 1956. гора је од пропале резолуције којом су Шиптари с Косова хтели да прогласе Србе геноцидним, констатује лист „Република“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лидер Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев већи је србомрзац од председника лажне државе Косово Хашима Тачија, оцењује скопска „Република“. Према наводима тог листа, Заевљева намера да оптужи Србију за геноцид над Албанцима у Македонији у периоду од 1912. до 1956 много је гора од пропале резолуције којом је Тачи хтео да прогласи Србе геноцидним.

Нема доказа

Новинар „Републике“ Горан Момироски у својој колумни осврће се на антисрпску резолуцију коју је Тачи покушао да протури у априлу 2015.

– Чак ни Тачи, ни остали косовски лидери нису отишли толико далеко колико наш јунак Заев, који је прихватио да се врати 100 година уназад само да би добио премијерску функцију. У резолуцији Тачијеве партије тражило се да Србија буде тужена пред судом за геноцид у периоду 1998-1999, за време косовског конфликта, иако се не зна тачно колико су албанског становништва убиле српске снаге, а колико су албанске оружане групе убиле Срба – наводи Момироски.

Он подсећа да је Србија после процеса пред међународним судом ослобођена оптужбе за геноцид у Сребреници и наглашава да Заеву, међутим, суд није потребан.

‘Тиранска платформа“

– усвајање резолуције која Србију оптужује за геноцид над Албанцима у Македонији у периоду од 1912. до 1956.
– да се албански језик изједначи са македонским на целој територији државе
– увођење двојезичних албанско-македонских новчаница
– промена државних обележја – грба, химне, заставе
– федерализација земље
– промена имена државе

– Њему нису потребни ни суд, ни међународни стручњаци. Он је сам решио да уради нешто што је у нормалном свету предмет деценијских доказивања. Заеву је био потребан само један сусрет са вођом албанске партије, Алијем Ахметијем, да закључи да су Срби извршили геноцид над Албанцима у Македонији. Притом, не постоји ниједан доказ нити једно веродостојно истраживање, чак ни међу албанским научницима, да се тако нешто заиста и догодило – истиче Момироски.

Од браће прави непријатеље

Стога, он апелује на интелектуалце да укажу Заеву на то да ће његов потез направити непријатеље од једног братског народа.

– Српски народ је на Македонце одувек гледао као на најближе пријатеље и браћу. Исти тај осећај има и македонски народ према Србима. Са резолуцијом коју Заев хоће да прогура и обележи Србе као геноцидан народ дефинитивно ће се прекинути пријатељски односи са Београдом – наглашава Момироски.

Како каже, због тога Заев мора да разговара са историчарима, политиколозима и другим интелектуалцима у својој партији и ван ње како би схватио последице својих поступака.

– Партијски другари морају да му објасне да се оптужбама суседа за геноцид отвара могућност и за друге видове конфликата, који не морају да буду ограничени само на дипломатске расправе и салонске резолуције. Ако лидер СДСМ не одустане од своје идеје написане у „Тиранској платформи“, не мора ни да чека реакцију Београда. Сасвим је извесно да ће за своје злодело прво морати да одговара пред десетинама хиљада Срба и онима у мешовитим, српско-македонским браковима, који су чак и чланови његове странке или су његови гласачи. Они му сигурно неће опростити што је само једним парафом ставио црни печат на српску историју – закључује Момироски.
Нови притисак ЕУ на Иванова

Европски комесар за проширење Јоханес Хан долази поново у посету Скопљу у уторак, незванично сазнају македонски медији. Они наводе да Хан опет планира да изврши притисак на председника Ђорђа Иванова да понуди мандат за формирање владе Зорану Заеву.
– Очекује се да пре Хановог доласка Заев сазове седницу скупштине и изабере председника тог тела – наводе медији у Скопљу.

 

Извор: Информер