loading...
Издвајамо Србија

ПУТИНОВ ПОКЛОН СРБИЈИ: Руси нам спремају најмоћнији МИГ-29 са најбољом опремом

МиГ-29 (Фото: Јутјуб)

Помоћник министра одбране Србије Ненад Милорадовић каже да се још не зна када ће у Србију стићи авиони „миг 29“ из Русије и да ли ће то бити у марту, како је раније планирано. Објаснио је да ће тачан датум бити познат тек након указа председника Русије Владимира Путина и техничких усаглашавања.

Стручне службе две стране и надлежни органи интензивно раде на реализацији пројекта, рекао је Ненад Милорадовић за Радио Слободна Европа.

„Размишља се о томе да један од шест донираних ‘мигова 29’ буде ремонтован у Русији, из техничких разлога за потребан ниво радова на том авиону“, рекао је помоћник министра одбране.

Према његовим речима, стручне службе које су на техничком нивоу укључене у тај посао усаглашавају детаље који се тичу организације транспорта.

Милорадовић је нагласио да „авиони из Русије ускоро стижу и ту нема никаквих одлагања“.

Додао је да „постоји више опција за долазак „мигова“, али да је тренутно највероватније да ће бити растављени у Руској Федерацији и допремљени транспортним авионима.

„А колико њих, пет или свих шест, зависи од тога да ли тај један ‘миг 29’ долази или ипак остаје тамо на ремонту, након чега би био накнадно испоручен.

Планирано је да се они ремонтују у Ваздухопловном заводу ‘Мома Станојловић’ у Батајници, од стране заједничког тима руских и српских стручњака, а осим ремонта они ће обављати и све даље програмом планиране радове“, навео је Милорадовић.

Додаје да се „засада не зна како ће изгледати транспорт, да ли ће доћи и неко од руских званичника, ни да ли ће евентуално бити и свечаног дочека“.

„Сада имамо прече ствари да размотримо и усагласимо. У сваком случају, то ће бити пропраћено на одговарајући начин. Из Русије долази тим који ће авионе истоварити и припремити за даље радове на аеродрому у Батајници.

Затим ће доћи одговарајући тимови стручњака из две руске фирме, који ће прво извршити припрему у самом заводу ‘Мома Станојловић’, и затим радити на ремонту и продужавању животног века тих авиона“, рекао је Милорадовић.

План је да се прва фаза пројекта уласка „мигова 29“ из Русије у оперативну употребу, сукцесивно спроведе у року од девет до 12 месеци.

„Први од тих шест авиона ‘миг 29’ требало би да полети у Ратном ваздухопловству Војске Србије шест месеци након доласка. Циљ програма, када говоримо о ширем аспекту овог пакета, јесте да се спроведе дуго припремано занављање (обнављање) способности контроле ваздушног простора Србије.

Програм подразумева да се са четири авиона ‘миг 29’, којима тренутно располажемо, и шест донираних из Руске Федерације формира ескадрила која ће моћи да изврши ту мисију“, навео је Милорадовић.

„Безбедно небо међународна обавеза Србије“

Милорадовић објашњава да је „безбедно небо наша међународна обавеза и допринос европској безбедности, јер ћемо ми бити надлежни за ‘ер полисинг’ мисије изнад овог дела европског неба“.

Подсећа се на то да овај војно-технички аранжман са Руском Федерацијом, како је раније званично саопштено, Србију кошта 185 милиона евра.

„У тај износ спада финансирање целе ескадриле од 10 авиона и свих радова на њима. Авиони из Русије се не наплаћују, шест ‘мигова 29’ су донација.

Програм обухвата генерални ремонт и продужење рока службе за три године, а затим за још 10 година, за тих шест авиона и четири постојећа ‘мига 29’ Војске Србије.

Затим, пакет модернизације у две итерације тих авиона, набавку потребне количине резервних делова, земаљске опреме, обуку, и набавке новог пакета савременијег ваздухопловног наоружања“, рекао је Милорадовић.

Објаснио је да „у тај пакет спада модернизација којом ће се повећати способност тих авиона и обезбедити савремено ваздухопловно наоружање, као и опрема за њихово одржавање“.

Радио Слободна Европа наводи да је набавка авиона из Русије, како кажу у Министарству одбране, један од два важна програма за поправљање способности војног ваздухопловства Србије. Други је недавно потписани уговор за набавку девет „Ербасових“ хеликоптера Х-145М.

„Осим за обнављање ваздухопловства војске и полиције, овај пакет нарочито је значајан због технолошке сарадње коју тај уговор обезбеђује.

Односно, предвиђени су подизање одговарајућег ремонтног центра за хеликоптере у заводу ‘Мома Станојловић’ и његова интеграција, као и других елемената српске ваздухопловне индустрије, у сарадњу са таквим гигантом као што је ‘Ербас’“, рекао је Милорадовић.

 

Извор: Танјуг

loading...