Регион

ШИПТАРИ МАКЕДОНИЈИ ПРЕТЕ РАТОМ! Бивша југословенска република на корак до распада!

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)
Премијер Албаније и председник лажне државе Косово позвали Албанце у Македонији на устанак након што је Ђорђе Иванов одбио да мандат за формирање владе повери шиптарској марионети Зорану Заеву
Шиптари су запретили Македонцима ратом након што је у среду председник у Скопљу Ђорђе Иванов саопштио да мандат за формирање владе неће дати албанској марионети, лидеру Социјалдемократског савеза за Македонију (СДСМ) Зорану Заеву.
Премијер Албаније Еди Рама упутио је Иванову претећу поруку да без Албанаца нема Македоније, док је председник лажне државе Косово Хашим Тачи позвао своје сународнике на устанак.

Ратнохушкачка реторика
Како је Рама написао на Твитеру, Иванов од Албанаца покушава да направи непријатеље.
– Господине Иванов, албански није језик непријатеља, већ једног државотворног народа Македоније. Без Албанаца нема Македоније – упозорио је Рама.

С друге стране, Тачи тврди да је Ивановљева одлука антиалбанска и да дискриминише народ који чини трећину становништва његове државе.
– Својом одлуком председник Иванов сахранио је демократију, устав и законе, као и Охридски споразум. Албанци и Македонци заједно учествују у изградњи земље, а Македонија треба да буде држава свих њених грађана. Без једнаких права Македонаца и Албанаца губи се смисао функционисања државе Македоније. На крају, Албанци своју судбину треба да узму у своје руке – навео је Тачи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На њихове поруке реаговао је македонски премијер у техничкој влади Емил Димитријев. Он је оптужио Раму да распирује националне тензије.

– Мешање у унутрашња питања Македоније је веома штетно по међусуседске односе и у супротности је са европским вредностима. То мешање неће помоћи Албанији, чији грађани очекују од вас да решите недостатке у владавини права и економији. Неће помоћи ни ЕУ, јер је њима јасно да само тражите изговоре да изазовете спорове како не бисте усмерили пажњу на оно што јесте или нисте урадили код куће – навео је Димитријев.

Како је истакао, Рами је боље да уместо амбиције да редефинише Македонију реформише Албанију у оквиру њених постојећих граница.

Поруке шиптарских лидера аналитичари и цела академска заједница у Македонији сматрају опасним по опстанак земље.
– Практично су позвали на устанак. Позвали су Албанце у Македонији да сами прогласе независност и распарчају земљу. То је ратнохушкачка реторика, која би могла да изазове крвопролиће – каже политички аналитичар Александар Даштевски.
Он је одлуку председника Иванова назвао патриотском.
– Иванов је истински чувар суверенитета и јединства Македоније. Са оваквим председником имамо шансе да очувамо нашу отаџбину – сматра Даштевски.

Иначе, Иванов је упркос свим притисцима ЕУ и НАТО одлучио да мандат за састав нове владе не да Заеву, који је, заједно са албанским странкама, прикупио 67 посланичких потписа, шест више од неопходних 61.

Ни устав ни савест ми не дозвољавају да мандат дам лидеру СДСМ Зорану Заеву због платформе албанских партија која крши независност и сувереност Македоније. Платформа албанских партија је припремана у некој другој земљи и уз посредовање друге државе. Садржај те платформе је супротан уставу Македоније – рекао је Иванов.

Он је истакао да та платформа угрожава јединство и независност земље. Нагласио је и да је прихватање страних платформи кажњиво по кривичном закону.

Све прихватио
Заев је, наиме, прихватио све шиптарске услове, међу којима је да албански језик буде изједначен са македонским на територији целе земље. Македонци сматрају да би тако изгубили идентитет и да је то увод у поделу земље, коју жели Тирана.

Македонци би желели да на челу државе виде бившег премијера Николу Груевског, чија је коалиција ВМРО-ДПМНЕ добила највише гласова на изборима 11. децембра. Груевски, који је првобитно добио мандат за формирање владе, одбио је да прихвати албанске услове. Због тога су се Албанци окренули Заеву, који је чак одбио и предлог да заједно са Груевским направи владу у Скопљу.
Извор: Informer.rs