Издвајамо Србија

СРБИЈА ДОСТАВИЛА НОВЕ ДОКАЗЕ ПРОТИВ ХАРАДИНАЈА: Сведочанства о полицајцима који су живи закопани

Фото: Јутјуб

Србија је против бившег вође злочиначке ОВК Рамуша Харадинаја суду у Француској доставила нове доказе међу којима су сведочанства о полицајцима који су живи закопани, клању жена, силовању невесте на свадби, пише „Блиц“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Апелациони суд у Француској одложио је за 6. април доношење одлуке о изручењу Харадинаја, а лист наводи да је српско Тужилаштво за ратне злочине, поред ранијих доказа, на иницијативу Министарства правде доставило и поједине конкретне доказе – исказе сведока и записнике са увиђаја.

На прикупљању доказа против Харадинаја већ годинама раде заменик тужиоца Драгољуб Станковић, садашњи вршилац дужности тужиоца Милан Петровић и некадашњи тужилац Владимир Вукчевић.

„Блиц“ наводи да су тако достављени докази о зверствима припадника ОВК под командом Харадинаја када су киднаповали два полицајца којима су прво ножевима одсецали делове тела, а затим су их живе закопали у песак тако да им се виде само главе, по којима су припадници ОВК уринирали.

Достављени су и докази за киднаповање две старије жене, које су одведене у недовршену кућу у једном селу где су их припадници ОВК малтретирали и силовали, пише Блиц.

Француској су раније достављени и конкретни докази о свирепим злочинима ОВК, а међу најгорима било је одсецање главе двонедељној беби 1999. године у Ðаковици, као и силовање малолетне албанске девојчице

У тој кући је било још доста жена које су биле силоване и малтретиране, а једна од њих је убијена пуцњем у главу док су друге одведене ван те локације где су, према налазима патолога, заклане.

Постоје и докази како су зауставили албанске сватове, и почели да их зверски муче јер су их оптуживали да сарађују са српском полицијом и војском.

Према изјавама сведока, сви сватови су били одведени у подрум једног хотела где су мучени и малтретирани, а жене, међу којима и невеста, силоване су. Једном свату су одсекли уво које су, потом, ставили у уста његовом рођаку.

Француској су раније достављени и конкретни докази о свирепим злочинима ОВК, а међу најгорима било је одсецање главе двонедељној беби 1999. године у Ðаковици, као и силовање малолетне албанске девојчице.

Министарство правде Србије пре пар дана је упутило француском суду у Колмару додатне доказе против Рамуша Харадинаја на више од 100 страна, као и хашку пресуду, како би се показало да се Харадинај у Србији не терети за иста дела за која је раније ослобођен у Хашком трибналу.

Министарска правде Нела Кубуровић у изјави за Тањуг је прецизирала да се додатној докуметацији налазе искази сведока и извештаји Министарства унутрашњих послова, војне поште и записници са извршеног увиђаја.

Имајући у виду јучерашње рочиште на којем је суд одлуку о изручењу Харадинаја поново одложио за 6. април, министарка очекује да ће француски органи да траже додатну документацију.

Она је истакла да ће Министарство правде свакако одговорити свим захтевима и доставити све што је неопходно да би француски суд могао да одлучи у складу с молбом Србије.

– Морам да истакнем да оно што је Србија до сада доставила у постуности испуњава све захтеве које прописује Европска конвенција о екстрадицији да би се одлучило о молби за изручење – напоменула је она.

Након хапшења Харадинаја, Србија је проследила Француској захтев за изручење с пратећом документацијом и доказима о истрази која се против њега води у Београду, због сумње да је починио ратне злочине на Косову и Метохији 1998. и 1999. године.

Извор:Танјуг/Блиц.рс