Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! ШЕСТИ РУСКИ ДИПЛОМАТА ПРОНАЂЕН МРТАВ У ЗАДЊА ТРИ МЕСЕЦА: Да ли то неко убија руске званичнике?

Од инаугурације Доналда Трампа у јануару, бројни високи руски званичници су пронађени мртви под сумњивим околностима, укључујући још једног у суботу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Владимир Евдокимов, извршни директор руске свемирске агенције Роскосмос, пронађен је мртав од стране истражитеља који кажу да је имао две убодне ране на свом телу.

Евдокимов (56) је пронађен мртав у својој затворској ћелији, где су га држали под оптужбом за проневеру 200 милиона рубаља (3,1 милион долара) из МиГ авио компаније.

Шест руских дипломата је умрло у последња 3 месеца – сви, сем једног, су умрли на страном тлу. Неки су упуцани, док су други узроци смрти непознати. Имајте на уму да је неколико смртних случајева означено као “срчани удар“ или “кратка болест“.

  1. Вероватно се сећате руског амбасадора у Турској, Андреја Карлова – он је убијен од стране полицајца на изложби у Анкари 19. децембра.
  2. Истог дана, други дипломата, Петр Полишков, убијен је у свом стану у Москви. Пиштољ је пронађен испод лавабоа у купатилу, али су околности смрти биле под истрагом. Полишков је био запослен у Министарству спољних послова у одељењу задуженом за Латинску Америку.
  3. Руски амбасадор у Уједињеним нацијама, Виталиј Чуркин, је умро недавно у Њујорку. Чуркин је превезен у болницу из његове канцеларије. Први извештаји су рекли да је доживео срчани удар, а како наводи ЦБС, патолог истражује смрт.
  4. Руски амбасадор у Индији, Александар Кадакин, умро је након “кратке болести“ 27. јануара, од које је, како су Индијци рекли, патио неколико недеља.
  5. Руски конзул у Атини у Грчкој, Андреј Маланин, пронађен је мртав у свом стану 9. јануара. Званичник грчке полиције је рекао да “нема доказа о провали“, Али је Маланин живео у добро чуваној улици. За узрок смрти је потребно даље испитивање, наводи се у извештају АФП. Маланин је служио током времена ублажавања односа између Грчке и Русије, када је Грчка искритикована од стране ЕУ и НАТО-а.
  6. Бивши шеф КГБ-а, Олег Еровинкин, који је био осумњичен за помагање у досијеу Трамп, пронађен је мртав на задњем седишту свог аутомобила 26. децембра, наводи Тхе Телеграпх. Еровинкин је такође био помоћник бившем заменику премијера Игора Сечина, који сада предводи Роснефт.

Ако одемо уназад на више од 3 месеца…

  1. Ујутро на дан америчких избора, руски дипломата Сергеј Кривов је пронађен без свести у руском конзулату у Њујорку и умро је на лицу места. Први извештаји кажу да је Кривов пао са крова и да је имао повреде тупог ударца, али руски званичници кажу да је умро од срчаног удара. БуззФеед преноси да је Кривов можда био командант конзуларне дужности, чиме би био задужен за превенцију саботаже или шпијунаже.
  2. У новембру 2015. године, виши саветник Путина, Михаил Лесин, који је такође био оснивач медијске куће РТ, пронађен је мртав у хотелској соби у Вашингтону, наводи НYТ. Руски медији наводе да је то био “срчани удар“, али је патолог рекао да је умро од “повреда тупог ударца“.
  3. Ако се вратимо неколико месеци раније, у септембар 2016. године, возач руског председника Владимира Путина је убијен у чудној саобраћајној несрећи док је возио званични црни БМW руског председника.

Ако додате и ове три смрти, то је укупан број од девет руских званичника који су умрли током последње 2 године… до данас…

Како АП извештава, високи функционер руске свемирске агенције је пронађен мртав у затвору где су га држали под оптужбом за проневеру.

Портпарол руског истражног комитета, Јулија Иванова, рекла је за државну новинску агенцију РИА Новости да испитују 11 других људи из ћелије Владимира Евдокимова.

Истражитељи су пронашли две убодне ране на телу Евдокимова, али није донет закључак да ли их је сам себи нанео.

Евдокимов (56) је био извршни директор за контролу квалитета у Роскосмосу, агенцији за свемирске летове и истраживање.

Он је ухапшен у децембру на основу оптужби за проневеру 200 милиона рубаља (3,1 милиона долара) из авио компаније МиГ.

Дакле, иако је мотив нејасан у свим овим случајевима, то доводи до укупног броја од десет мртвих руских званичника у последње две године.

 

Извор: Wебтрибуне.рс