Русија Свет

ТЕКТОНСКИ ПОРЕМЕЋАЈ НА МЕЂУНАРОДНОЈ СЦЕНИ! Изгласано је! Русија се враћа!

На исход гласања реаговао је председник украјинске делегације у ПС СЕ Владимир Арјев.

Русија је добила подршку Парламентарне Скупштине Савета Европе (ПС СЕ) да се након неколико година врати у то тело.

Москви су пре пет година суспендована гласачка права због анексије Кримског полуострва.

Савет Европе саопштио је у понедељак да је ПС СЕ потврдила права руским члановима “да гласају, говоре и да буду заступљени у скупштини и њеним телима”. Скупштина је то изгласала са 118 гласова за и 62 против, а десеторо је било уздржано.

На исход гласања реаговао је председник украјинске делегације у ПС СЕ Владимир Арјев.

– 118 за, 62 против. ПС СЕ у стању зомбија, је прве ноћи отворио врата агресору. Сутра се битка наставља. За санкције које су и даље могућа опција. Срамота – написао је Арјев на Фејсбуку.

118 за, 62 проти. ПАРЄ у стані зомбі в першій ночі відкрила двері агресору. Завтра битва триватиме далі. За санкції, які залишилися серед можливих. Ганьба.

Posted by Volodymyr Ariev on Monday, June 24, 2019

Парламентарна Скупштина Савета Европе је 2014. реаговала на руско припајање Крима и подршку Москве проруским сепаратистима на истоку Украјине, тако што су руској делегацији у Савету Европе (СЕ) ускратили право гласа, ускратили право њеним члановима да буду на челу комитета СЕ, учествују у телима која одлучују и посматрачким мисијама до краја године.

Године 2015. ПС СЕ је два пута разматрала питање враћања овлашћења руској делегацији, али су се тада санкције само пооштравале.

Као одговор на то, делегација је изјавила да одбија да ради у таквим условима и 2016—2018. није слала захтев за потврду мандата због антируског расположења. Руска страна је такође предложила да се у прописе Скупштине унесу одредбе да нико нема права да одузима мандате националним делегацијама.

 

Извор: Ало.рс