Издвајамо Свет

БИЛ ГЕЈТС: Вреба нас убица гори од нуклеарне бомбе(ВИДЕО)

ЛОНДОН – Терористи би могли да збрише 30 милиона људи уколико дође до биотерористичког напада, упозорио је најбогатији човек на свету света Билл Гејтс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Разлог за све већу могућност оваквог напада лежи у томе што је, како је Гејтс навео, данас лакше него икада створити и проширити смртоносне вирусе.

Оснивац „Мајкрософта“ последњих месеци често у својим јавним наступима упозорава на чињеницу да би епидемија смртоносних респираторних вируса била опаснија чак и од нуклеарног напада.

Он, како се наводи, сматра да је сада важније него икада да се помогне државама у праћењу болести и спрецавању глобалне трагедије.

„Биотероризам је много већи ризик од пандемије“ , рекао је Гејтс. Он је додао да је напредак у биологији довео до тога да терористи могу лакше да створе болести попут смртоносних богиња.

„То би могло да изазове смрт 10 милиона људи, а тако велики број жртава не би изазвао ни напад нуклеарним оружјем. Тако да је највећи ризик од природно проузроковане епидемије или намерно изазваног биотерористичког напада“, упозорава Гејтс и додаје да би вирус који се брзо шири ваздухом могао за годину дана да убије и више од 30 милиона људи.

„Морамо озбиљно да размишљамо о тим ризицима“, рекао је Гејтс.

Како је навео, путовања људи по свету значе да би убудуће епидемије могле да буду још смртоносније и од шпанског грипа 1919, од ког је тада умрло до 100 милиона људи.

https://youtu.be/gclwA_P_lpY

„У следећих 20 година имаћемо епидемије много горе него што је била са вирусом еболе, или зика вирусом и постоји шанса да то буде епидемија у облику грипа“, рекао је Гејтс, нагласивши да „здравствена криза негде“ значи „здравствену кризу свугде“.

Извор:telegraph.co.uk