Издвајамо Свет

КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ ЗАГРМЕЛА: Харадинај је злочинац,руке су му крваве од ужасних злочина који је починио над Србима!

Карла Дел Понте оптужила је команданта ОВК да су му руке крваве од ужасних злочина који је починио над Србима!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Биша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте у књизи мемоара „ Госпођа тужитељка“ до танчина описује ток истраге и подизање оптужнице за ратне злочине против бившег команданта ОВК Рамуша Харадинаја.

У првој оптужници Хашког трибунала у њеном коначном допуњеном облику од 2005. године наводи се да је Харадинај био командант ОВК на највећем делу западног Косова, подручју које је ОВК именовао као „Оперативна зона Ђукадин“, и да су под његовом командом били оптужени Идриз Баљај и Лахи Брахимај, као и остали припадници ОВК.

На самом почетку судског процес у уводној речи Дел Понтеова се усредсердила на жртве, на тела одбачених на пољу смрти око Радоњићког језера и на страхове сведока одбране.

– Овај господар рата, његов поручник и и његов затворски чувар имају окрвављене руке. И то крвљу невиних цивила, жртава које нису подржале оптужене ни циљеве ОВК. Пред вама су три човека оптужена за ужасне и насилне злочине убиства, протеривања, мучења, силовања, отмице, насилног затварања и најокрутнијег злостављања- рекла је Дел Понтеова.

Она даље наводи као огроман проблем убијање и злостављање сведока и као посебан привмер истиче убиство бившег члана ОВК Тахира Земаја , који је на суђењу које је водио суд УНМНИК сведочио против Рамушевог брата Даута.

-Тахир Земај, један од сведока оптужбе, убијен је 4. јануара 2003. пуцњима из возила у покрету заједно са сином и нећаком у највећем граду западног Косова, Пећи. Друга два сведока оптужбе на истом суђењу, Садик Мусај и Илир Селимај, такође су убијени -открила је у књизи Дел Понтеова.

Међутим, према њеним речима, само осам дана након што је локална полиција потпомогнута УНМИК позвала сведоке Земајевог убиства неко је на зграду УНМНИК испалио противавионску ракету.

– Након тога су убијена двојица полицајаца који су истраживали Земајево убиство-открила је бивша Хашка тужитељка.

Извор:.srbijadanas.com/Српски Телеграф