Издвајамо Србија

ПУТИНОВИ ЉУДИ стигли у Београд, план заштите руског председника СТРОГО ЧУВАНА ТАЈНА

Они ће га заједно чувати, а у Београду су, каже, већ људи из руске федералне службе обезбеђења

Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић спекулације у медијима о томе ко ће и у коликом броју обезбеђивати руског председника Владимира Путина током његове посте Србији, сматра неозбиљним, јер се обезбеђење тако важних личности, како каже, не препушта случају нити се рекламира и у њега је упућен само узак број људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Драгишић у изјави Тањугу напомиње да руске и српске безбедносне службе, које су у координацији, једине знају целокупан план.

Они ће га заједно чувати, а у Београду су, каже, већ људи из руске федералне службе обезбеђења.

– Њихови тимови су већ ту, блиско сарађују са нашим снагама. Путина ће чувати и наса полиција, као спољни прстен обезбеђења, а непосредно уз Путина ће свакако бити његови телохранитељи – каже Драгишић и понавља да је план обезбедња строго чувана тајна.

То што се у медијима нагађа о броју српских и руских обавештајаца и полицајаца који ће га чувати и сличне информације, Драгишић не узима озбиљно.

– Колико људи долази с Путином, како долазе, то знају наше службе које их примају, али наравно да се са тим не излази у јавност, као ни са информацијама чија ће бити ловачка пратња Путиновог авиона, ко ће је на граници “преузети“ – наводи Драгишић.

Он каже да наши грађани већ имају искуство из претходне посете председника Путина Београду и да ће и сада ситуација бити слична – да треба да буду стрпљиви и слушају наређења полиције, јер ће неке трасе бити затваране, а кроз поједине делове града неће моћи да се прође.

Оно што је другачије у односу на претходне посете, подсећа Драгишић, је скуп испред Храма Светог Саве.

– Међутим, војна парада која је одржана приликом његове претходне посете Београду је била много сложенија и захтевнија за обезбеђење него што је овај скуп. Одржава се на платоу који је окружен зградама, релативно је лакши за контролу, мањи је, компактнији, него што је била развучена траса куда је пролазила војна парада – каже Драгишић.

На питање шта конкретно значе мере безбедности на највишем нивоу он прецизира правила – снајперисти на крововима, заварени шахтови, блокирани путеви куда ће се кретати колона са председником Путином…

– Те мере безбедности подразумевају и потпуни КД преглед платоа Храма Светог Саве, сваки милиметар ће бити покривен камерама… Неке од тих мера обичан човек неће моћи ни да примети – каже он и додаје да је циљ да мере обезбеђења буду дискретне колико је могуће.

По Драгишићевим речима, најважније је заправо обавештајно обезбеђење – информација о потенцијалним групама терориста које би могле да угрозе скуп, односно председника Путина и Вучића, али сигуран је да нема никаквог разлога за забринутост.

– Србија је до сада имала посете и Путина и Бајдена и Ангеле Меркел, наше службе знају да обезбеде тако важне државнике, тако да сам ја потпуно убеђен да ће посета председника Путина проћи у најбољем реду – закључује Драгишић.

 

 

Извор: Тањуг