Здравље Издвајамо

НАМИРНИЦЕ КОЈЕ ЧИСТЕ ЈЕТРУ: Очистите најважнији орган од отрова и масноће

Уврстите ових 7 намирница у исхрану, нарочито ако имате проблем са цирозом, фиброзом или масном јетром

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тегобе које указује на то да јетра не ради како треба знак су да, бар у први мах, треба видети које су то намирнице добре за јетру, њену регенерацију и боље функционисање.

Здравствени проблеми с јетром као што су масна јетра, фиброза, цироза или друге болести овог органа често су узроковане лошим животним навикама. Због тога, позитивне промене у исхрани представљају огроман корак ка побољшању здравља јетре и ослобађању од отрова.

Све што поједемо профилтрира се кроз нашу јетру и то је главни разлог због чега свако од нас треба да избегава храну која је пуна адитива, конзерванаса, масти и рафинисаних шећера. Једење мањих оброка и избегавање ноћног грицкања су добре навике у исхрани, јер пружају јетри довољно времена да обави своје задатке.

Треба имати на уму да свака позитивна промена може да ојача нашу јетру и наше опште здравствено стање. Јетри је потребно много хранљивих материја да би правилно функционисала, а ово је 7 најмоћнијих:

Куркума

Куркуминоиди који се налазе у куркуми имају благотворна дејства на јетру и њене функције. Ова једињења подстичу регенерацију јетре, смањују упале и помажу при детоксикацији овог органа. Куркума може да залечи болесну и оштећену јетру када се редовно узима у довољним количинама. Овај зачин чини чуда и за бубреге и одличан је за производњу жучи.

Бели лук

Чак и мали чен белог лука може да буде велики извор здравља. Алицин је једињење сумпора које се налази у белом луку и оно је кључно у детоксикацији јетре од живе, естрогена и појединих прехрамбених адитива. Ово лековито поврће је познато и по својим антигљивичним, антибактеријским и антиоксидативним својствима.

Тамно лиснато поврће

Слично као и бели лук, тамно лиснато поврће богато је сумпором, који ефикасно брине о јетри. Ово поврће може да испере токсине из крвотока и неутралише пестициде, тешке метале и друге хемикалије које се таложе у телу. Спанаћ, кељ, блитва, прокељ, купус и друго слично поврће су прави избор за ревитализацију јетре. У ову групу, иако јој сасвим и не припада, може се сврстати маслачак који у себи садржи тараксацин, хемијско једињење за које се верује да покреће рад јетре и жучне кесе.

Зелени чај

Антиоксиданти присутни у зеленом чају помажу функцију јетре и штите је од дејства токсичних материја. Зелени чај се раније показао одличним у регулисању нагомиланих масти, што значи да се овај напитак препоручује онима који пате од болести масне јетре да га уврсте у свакодневну рутину.

Броколи

Броколи је још једна добра намирница која одлично може да помогне масној јетри, јер је ово поврће у стању да поспеши излучивање масти и да блокира њихов нови унос. Пошто броколи спада у крсташице, као и друге врсте поврћа из те групе он садржи фитонутријенте, као што су индол ифлавоноид, који помажу јетри у неутралисању хемикалија, лекова и канцерогених супстанци.

Ананас

Ово тропско воће пребогато је хранљивим материјама као што су магнезијум, калијум и витамини Ц и Б1, а свима им је заједничко то што могу да смање упале. Противупални дигестивни ензими помажу у смањењу стреса којем је подложна јетра у процесима метаболизма хранљивих материја.

Боровница

Фитохемикалије су оно што боровнице чине пријатељски настројеном храном према људској јетри. Оне су изузетно богате антиоксидантима, као и фитохемикалијама које ефектно бране јетру од оксидативног стреса и слободних радикала. Полифеноли и антоцијани у боровницама способни су да инхибирају малигне ћелије у јетри.

Извор: БастаБалкана.цом