Свет Србија

Објављена је листа земаља које су највише гађане америчким „томахавцима“,шокираћете се кад видите где је Србија!

НАТО агресија (Фото: Јутјуб)

Протеклих 26 година пројектил „томахавк“ налази се на челу америчких војних интервенција широм света, а на свом тлу осетила га је и Србија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kао одговор на бруталан хемијски напад који је у Идлибу усмртио десетине цивила (за који САД криви председника Башара ал Асада), америчка војска је у само једном нападу изручила чак 59 „томахавка“ на војну базу Шајрат под контролом сиријске војске.

Два америчка разарача стационирана у Средоземном мору испалила су убојите пројектиле гађајући авионе, хангаре, нафтна и логистичка складишта, бункере муниције, ПВО системе и радаре.

Откако је 17. јануара 1991. „томахавк“ први пут лансиран у операцији „Пустињска олуја“ током Заливског рата, Ирак је до данас остао држава на чије тло је пало највише разарајућих пројектила под командом САД-а. Током протеклих 26 година „томахавк“ је коришћен у готово сваком већем америчком сукобу укључујући интервенције у Авганистану 2001, сукобе у Босни и Либији, али и током првих удара на такозвану Исламску државу 2014. године у Раки.

И док се Ирак убедљиво налази на првом месту листе земаља на које су сручене смртоносне ракете (1.618), друга највише гађана држава је Југославија (Србија и Црна Гора).

На Југославију је у операцији „Милосрдни анђео“ коју, за разлику од интервенције на Ирак, није одобрио Савет безбедности УН, изручено 218 „томахавка“. Поред крстарећих ракета, НАТО је у бомбардовању Југославије 1999. користио и касетне бомбе.

Постоји више типова ових ракета и стално се унапређују. Нове верзије су опремљене и бољим навигационим системима. Једна ракета кошта око 832.000 америчких долара.

Данас систем пројектила укључује навигацијски део – ГПС, побољшану верзију система за дигитално поређење терена, контролу предвиђеног времена стизања на циљ и побољшан турбомотор 402. Поред тога, има и могућност инерцијског кретања ка циљу, што значи да пројектил може привремено да изгуби везу са навигацијским сателитом и наставити да се креће по инерцији.

 

 

Извор: Blic.rs