Издвајамо Србија

Рачун за струју овог месеца биће већи ако одмах не проверите ових неколико ствари!

Обратите пажњу на ових неколико ствари да се не бисте хватали за главу кад стигне следећи рачун за струју

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уместо лепог пролећа, у Србији се појавила нека комбинација јесени и зиме, па је тако продужена грејна сезона, а на све то, многи се жале да им је хладно и да не могу да се загреју. Као што је пракса показала досад, обично кад је хладно време продужено, рачуни за струју су увећани – грађани се догревају, а кад дође рачун – уследи шок!

Зато, памет у главу, поштујте ових неколико савета који могу да вам обезбеде топли дом, а да паре остану у џепу.

Пре свега, када нешто печете, мало раније искљулите рерну, јер тако ће топлота да доврши јело, а кад је јело готово, слободно отворите рерну, па ћете тако загрејати целу просторију.

Око прозора ставите сунђере или селотејп траку, како ветар не би додатно продувавао стан. Истуширајте се топлом водом, али бојлер искључите пре тушиирања. Наравно, укључујте га ноћу

А ово је још 10 практичних савета за уштеду електричне енергије:

1. Сијалице: Гасите сијалице сваки пут када изађете из просторије, а препуручује се и да их замените штедљивим које трају и до пет пута дуже.

2. Утичнице: Пуњачи за мобилне телефоне, таблете, затим рачунари који су укључени у струју, троше је чак и када се не користе. Чак и телевизор када је искључен троши 24 одсто енергије.

3. Пегла: Пеглајте ређе, а више ствари одједном. Никада не пеглајте пешкире и кухињске крипе – они су већ откувани, а само трошите струју пеглајући их – заблуда је да се тако убијају бактерије.

4. Бојлер: Укључујте га искључиво током ноћи и редовно чистите од каменца, јер ће му тако мање требати да се загреје – каменац успорава грејање.

5. Шпорет: Поклопите шерпу током кувања, јер се тако брже скува и троши мање струје самим тим.

6. Машина за веш: Избегавајте програме на 90 степени, подједнако су ефикасни и они од 60 и 40 степени. Избегавајте сушилице за веш. Увек напуните машину до врха, јер празна троши исто енергије колико и скроз пуна, па нема потребе да је “штедите”.

7. Грејалице: Оне просто “једу” струју. Јефтиније је да се грејете на климу!

8. Компјутер: Искључите га из струје кад год га не користите. “Стенд бај” опција не штеди енергију, а искључујте и монитор када вам не треба.

9. Купујте штедљиве уређаје: Данас вси модерни и нови уређаји имају декларацију да су штедљиви, па бирајте такве уколико купујете неки. Обично нема разлике у цени.

10. Фрижидер: Температуру држите на 3-5 степени Целзијуса, а редовно га чистите јер појава леда повлачи више енергије.

Извор:Телеграф