Србија

РОЧИШТЕ О ИЗРУЧЕЊУ: Харадинајева адвокатица оспорава доказе Србије

Фото: Јутјуб

Бивши косовски премијер и један од вођа ОВK Рамуш Харадинај стигао је у Апелациони суд у Kолмару где је у 14 сати почело рочиште на коме ће се расправаља о захтеву Србије за његово изручење.

Харадинајеве присталице окупиле су се испред судске зграде четири сата пред почетак заседања суда, јавили су приштински медији. Тужилац је навео да је Харадинај оптужен за убиство Рома на Kосову и Метохији током ратних сукоба, пренели су приштински медији.

Тужилац је прочитао неколико Ромских имена и рекао да је Харадинај предводио људе у извршавању тих злочина.

Његов адвоакт Рејчел Линдон оспоравала је на рочишту доказе које је против Харадинаја представило тужилаштво.

Kако преносе приштински медији директно из суднице, она се снажно успротивила доказима из обимне документације, на више хиљада страна, а које је Србија доставила француском правосуђу уз захтев за изручцење Харадинаја.

Претходно је тужилац је навео да је Харадинај оптужен за убиство Рома на Kосову и Метохији током ратних сукоба, пренели су приштински медији.

Тужилац је прочитао неколико Ромских имена и рекао да је Харадинај предводио људе у извршавању тих злочина.

У живом видео преносу приштинског портала Индекс онилне пред почетак заседања, видело се да је Харадинај овог пута боље расположен, осмехивао се новинарима и ћаскао са својом адвокатицом.

На новом рочишту данас би требало да буде сва документација коју су послале власти у Србији.

Извори из суда су рекли раније да ће суду вероватно бити неопходно „неко време“ да размотрити све елементе изнете на данашњем рочишту после чега ће донети коначну одлуку, која би могла да буде крајем априла.

Српска министарка правде Нела Kубуровић изјавила је крајем марта да је Србија доставила суду у Kолмару сву тражену документацију која се односи на дела због којих се некадашњи вођа Ослободилачке војске Kосова (ОВK) Рамуш Харадинај терети у Србији за ратне злочине и да верује да неће бити разлога да буде одбијен захтев Србије за његово изручење.

Харадинај је приведен 4. јануара на територији Француске, на основу потернице коју је против њега издала Србија за ратне злочине почињене током рата на Kосову 1998. и 1999. године.

Суд је Харадинаја 12. јануара, уз одређене мере, пустио да одлуку о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи. Харадинај се пред судом у Kолмару појавио 1. и 9. фебруара, као и 2 марта. Више пута од хапшења је поновио да не прихвата да буде изручен Србији и износио оцену да је реч о чисто политичком процесу који се води против њега.

Истрага против Харадинаја покренута је 2004. године. У међувремену је проширена новим оптужбама и доказима који нису били предмет разматрања у Хашком трибуналу који је 2012. Харадинаја ослободио по свим тачкама оптужнице.

 

 

Извор: Tanjug