Издвајамо Свет

СРБИЈА МИРИ РУСИЈУ И ЕУ: Београд је идеално место за одржавање историјског састанка!

У Бриселу се разматра могућност одржавања заједничког састанка делегција посланика Европског парламента и Русије на неутралној територији. Инцијативу је покренуо Јиржи Машталка, заменик председника Комитета ЕП за односе са Русијом, који је у разговору са руским медијима изјавио да би место састанка могла бити Србија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски посланици позитивно оцењују овај предлог и сматрају да би ово могао бити прв корак у обнављању односа на релацији Москва—Брисел.

Конфликт у Украјини је довео до кризе у односима између Брисела и Москве. У марту 2014. године ЕУ је једнострано увела санкције против значајног броја руских политичара, који су, по мишљењу Брисела, учествовали у „дестабилизацији ситуације у Украјини“. После тога су уследиле и економске санкције против Русије.

На тај начин, дијалог Русије и ЕУ је фактички замрзнут.

У европским политичким круговима ипак је све присутнији став да би решење бројних проблема требало да буде најпре дијалог и сарадња кључних играча на међународној сцени.

„ЕУ и Русија би морале да започну дијалог поводом бројних важних тема. Размена искустава би могла, на пример, да да суштински допринос борби против међународног тероризма. Грађани европских држава такође очекују успостављање сарадње између Брисела и Москве. Због европских санкција руски посланици не могу да допутују у Брисел. Зато предлажем да се организује заједнички састанак посланика на неутралној територији. У том смислу се разматра Србија“, изјавио је за руске медије Јиржи Машталка, посланик ЕП из Чешке.

Он је додао да је уверен да ће Москва позитивно оценити овај предлог, као и да нема питања поводом којих руска страна не би била спремна на дијалог. „Наше колеге из Русије се увек труде да нађу решење које би задовољавало све стране“, сматра он.

Руски посланици ову иницијативу прихватају као неопходан корак који би требало да покрене дијалог Брисела и Москве.

„То је добра иницијатива. Ми се залажемо за наставак рада и свих делатности Комитета за парламентарну сарадњу Русије и ЕУ. Видећемо ко је у Бриселу спреман за овај дијалог, утврдићемо време. Контакт са Европским парламентом ми нисмо ни покушавали да прекинемо, до застоја је дошло јер је тако иницирао Брисел“, објаснио је Леонид Слуцки, председник Комитета за међународне послове државне Думе РФ.

Одсуство конструктивног дијалога између Русије и Запада доводи до тога да су одређене државе постале још рањивије у борби против тероризма или организованог криминала. Зато би заједнички сусрет европских и руских парламентараца у Србији могао бити почетни корак, тачка у којој би дошло до редефинисања односа између Москве и Брисела.

Руска страна поздравља обнављање контаката и има намеру да активно учествује у организацији овог сусрета.

 

Извор: rs.sputniknews.com