Издвајамо Свет

ТАЈНА ВЕЗА КАНЦЕЛАРКЕ И ЛОНДОНА: Ангела Меркел се кришом састајала с енглеским шпијунима

Ангела Меркел (фото:ЈуТјуб)

БЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел имала је најмање два састанка са шефовима три британске тајне службе који су је известили о терористичким претњама у Немачкој и Европи, о чему немачки обавештајци нису били обавештени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Канцеларка Меркел за 12 година свог мандата ниједан једини пут није дошла на недељне брифинге са председницима немачких служби безбедности, рекао је један високи владин службеник за магазин Фокус.

– Зашто путује у Енглеску, зар више не верује својим људима – упитао је он.

Последњи састанак Меркелове и шефова британских агената догодио се у октобру 2015. на имању тадашњег британског премијера Дејвида Камерона. У знак захвалности за податке које је добила, Меркелова је Британцима предала досије немачке обавештајне службе (БНД) о председнику Русије Владимиру Путину и анализу о ситуацији на Криму.

Према наводима Фокуса, немачке безбедносне службе нису знале за предају ових поверљивих докумената. Британци су касније у разговорима с немачким колегама показали изненађење због тога што немачке службе нису унапред биле обавештене о састанку Меркелове с тајним службама у Енглеској.

Извор:Reuters/Курир